Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Wednesday, 27 February 2013

# Kalau Lelaki...

Assalamualaikum~
# Kalau lelaki kacak pendiam
perempuan akan cakap : Wow!Cool gila!
kalau lelaki tak kacak pendiam
perempuan akan cakap : Eleh! Perasan bagus...
 
#Kalau lelaki kacak berbuat jahat
perempuan akan cakap: Nobody's perfect~
kalau lelaki tak kacak berbuat jahat
perempuan akan cakap :Memang...muka pun macam pecah rumah!
 
# kalau lelaki kacak tolong perempuan yang diganggu
perempuan akan cakap : Machonya!
kalau lelaki tak kacak tolong perempuan yang diganggu
perempuan akan cakap :Entah-entah tadi tu kawan dia...
 
# kalau lelaki kacak dapat awek cantik
perempuan akan cakap :sangat match!so sweet~
kalau lelaki tak kacak dapat awek cantik
perempuan akan cakap:Mesti kena bomoh perempuan tu!
 
# Kalau lelaki kacak ditinggalkan kekasih
perempuan akan cakap : Jangan sedih,saya ada...hik!
kalau lelaki tak kacak ditinggalkan kekasih
perempuan akan cakap:Memang patut pun (sambil tengok atas bawah berkali-kali)
 
# kalau lelaki kacak menyayangi binatang
perempuan akan cakap :Perasaan yang halus,penuh dengan kasih saying
kalau lelaki tak kacak menyayangi binatang
perempuan akan cakap:sesama keluarga memang harus menyayangi
 
# kalau lelaki kacak bawa kereta BMW
perempuan akan cakap: Hebat luar dalam!
kalau lelaki tak kacak bawa kereta BMW
perempuan akan cakap:Bang!mana bosnya??
 
# Kalau lelaki kacak tidak mahu bergambar
perempuan akan cakap:Pasti takut kalau-kalau gambarnya tersebar
kalau lelaki tak kacak tak mahu bergambar
perempuan akan cakap:Tentu tidak sanggup melihat hasilnya bukan?
 
# kalau lelaki kacak menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:Ini barulah gentleman!
kalau lelaki tak kacak tuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:Naluri seorang pembantu memang begitu
 
# kalau lelaki kacak bersedih hati
perempuan akan cakap:Let me be your shoulder to cry on...
kalau lelaki tak kacak bersedih hati
perempuan akan cakap:Kenapa kuat menangis?Macam ni ke lelaki??
 
 
JADI???
konklusinya,Akie rasa mungkin Akie juga pernah
berpendirian macam perempuan selalu cakap tu
tapi kita mesti ingat
AKU, KAU DAH CUKUP PERFECT KE
NAK MENGATA ANAK ORANG LAIN BEGITU???!!

# peringatan untuk diri ni sebenarnya
jangan ler senang-senang kita menilai seseorang tu
melalui fizikal sahaja
DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER!!
 
entah-entah,yang muka poyo tu ler
paling baik dan mungkin yang kacak tu 'HANTU'!!!!
siapa tahu??
 
Rujukan : Majalah Remaja ◕‿◕
 
 

Tuesday, 26 February 2013

# Jom Masuk U di MITC, Melaka~

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...jawab, jangan tak jawab
nanti dosa taw!HAHA
karang tak pasal-pasal dapat dosa free

seperti biasa,Akie kembali merepek di ruang ni
dah lama tak update sebab tak ada masa
sekarang sibuk ber'tweet' lak
entah bila Akie mula melekat kat Twitter
kalau sebelum ni asyik blog ataupun Facebook
mungkin di sebabkan terpengaruh dengan adik Akie,Paan
dia yang ajar Akie tentang Twitter
kalau tak harapkan ada akaun Twitter je
tapi tak buka pun~
alang-alang tengah cerita pasal Twitter ni
apa salah add Akie kat Twitter erk?!
cari je Cik_Akie kat Twitter korang
InsyaAllah, Akie follow balik
# Akie tak sombong tau~HIHI

Okey...berbalik pada topik asal
Akie sepatutnya update hari tu lagi tapi...
nak buat macamana...saya sekarang sentiasa busy
# busy ler sangat...cewahh!
sekarang Akie  tengah belajar menjahit
baru je lagi..freshie ler katakan
jadi mesti ler tak tahu apa-apa 
asas menjahit pun tak tahu
tapi yang menyirapnya orang-orang kat
sana layan Akie macam Akie ni dah expert
# menyirap + who care??
sekarang tengah jahit baju jubah peplum
first time sebut peplum macam bunyi buah plum
habis kawan Akie, Zue gelak...alahai~
apa-apa pun, harap jubah ni dapat siap
dengan sempurna dah yang paling penting...BOLEH PAKAI
kalau tak muat...NO KOMEN
# akibat salah potong kain + jahit

EHH!
perasan tak Akie membebel diluar topik...
tu ler,,punya ler nak cerita pasal busy tapi
tercerita lebih-lebih pasal menjahit

hari Sabtu lepas,
Akie,Zue dan Ana pergi Jom Masuk U kat MITC
tak de ler ramai orang bila nak bandingkan dengan
kat PERSADA,Johor Bharu
ada gak universiti yang tak de

main pointnya...
tapi time tulah Akie hilang keyakinan diri
Akie tersalah pilih baju
# sedih sangat-sangat
perasaan sedih tak boleh nak diungkapkan
sebenarnya Akie nak pakai baju lain tapi
tiba-tiba lak Akie ubah fikiran
sebab baju yang Akie nak pakai mula-mula tu
dah sempit...
# salahkan baju..walhal salah badan yang sudah 'mengembang' ni

so,Akie mula menyendiri
Zue dan Ana mungkin perasan yang Akie agak senyap
# deorang memang perasan pun
sorry ye sebab bukannya Akie tak nak borak dengan korang
tapi Akie tak ada mood...sebabnya sudah tertera jelas kat atas
sebab tu lah Akie tak nak bergambar sangat..
#Oh MAMA~ T^T

Akhir kalam,Akie mohon maaf atas kelakuan Akie
yang mungkin mengundang pertanyaan 
pada Zue,Ana mahupun mak bapak Zue
yang tertanya-tanya kenapa Akie bersikap bergitu...
apa-apa pun terima kasih banyak-banyak sebab
sudi tumpangkan Akie ke sana...
Akie gembira sangat sebab dapat keluar jalan-jalan
dengan korang yang sememangnya gila-gila

MAAF ZAHIR & BATIN
# macam ucapan Raya ler pulak!hihi



ni ler gambar mereka yang comel..gambar saya?
TAK NAK TUNJUK!!!!


Saturday, 16 February 2013

#Tutorial: Post Title Background

Assalamualaikum~
ASSALAMUALAIKUM
Hari ini, Cik Akie nak share ilmu untuk
tutorial Post Title Background...
tutorial ni simple je
cuma ikut je cara yang Akie tunjukkan ni,ye???

#Tekan Log in~Tempalate~Edit HTML

#Tekan(ctrl+F) untuk search post h3 {
kalau tak jumpa, cari je h3.post-title {

#kalau tak jadi juga,korang boleh paste kod di bawah ni
kat bawah h4 }

# Copy dan Paste kod ni di bawah .post h3 {
ataupon di bawah h4 }

border:0px dashed #cc99cc; 
    text-align: center;
    margin:.5em 0 .5em;
    padding:0 0 4px;
    font-size:140%;
    font-weight:normal;
    line-height:1.2em;
    background:url(URL BACKGROUND);
    color:$titlecolor;
    }

# bagi yang mencari kod ni~ h3.post-title {
korang cuma pastekan kod ni dibawah kod yang korang carikan tu...oke??!


 border: 3px solid #C0C0C0;
background: url(URL BACKGROUND);

url tu korang boleh search kat mana-mana...janji comel ~.~

# PREVIEW & PASTE ❤❤❤


Monday, 11 February 2013

# tutorial: Simbol-simbol comel ❤

Assalamualaikum~
Bismillahirahmanirahim...

kali ni Akie cuma mahu kongsi tutorial kepada blogger...
mungkin ada yang berminat nak simbol comel-comel ni...
simbol ni boleh guna untuk profile name Twitter awak...
Awak hanya perlu tekan ctrl+c dan paste sahaja simbol yang awak suka...

☺ ☹ ☻ シ 
ッ ツ ヅ Ü  ϡ ❤ ♡ ✽ ♀ ღ ۝ 유 웃 ❧ ❦ ❥ 
 ☆ ✶ ✷ ✸ ❇ ✩ ✪ ✹ ✺ ✻ ✼ ❈ ☾ ☽ ☼ ☄ ☃ ☂ ☁ ☀ ϟ 
❆ ❅ ♪ ♩ ¢ ✹ ♪ ♩ ✁ ✔ © ™ ✒ ♬ ♔ ☮ ♛ ♌ ♍ 
♬ ✎ ☎ ✖ ♒ ♭ ☂ ☃ ♈ ❖ ✈ ☯ ◕‿◕ ♨ 
Æ æ ❖{。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ✖✗✘♒
♬✄ ✂✆✉✦✧♱ ♰♂♀☿❤❥ ❦❧
™®©♡♦ ♢♔♕♚♛★ ☆✮ ✯☄☾☽
☼☀☁☂☃☻ ☺☹ ☮۞۩ εїз☎☏¢
☚☛☜☝☞☟✍
✌☢☣☠☮☯ ♠♤♣♧♥ ♨๑❀✿ ψ☪☭
♪ ♩♫℘ℑ ℜℵ♏ηα ʊϟღツ回 ₪™ ©®¿¡½⅓
⅔¼¾⅛⅜⅝⅞℅
№⇨❝❞ ◠◡╭╮╯╰ ★☆⊙¤㊣
★☆♀◆◇↑↓→ ←↘↙♀ ♂┇┅﹉﹊
﹍﹎╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^
^_^ ^︵^∵∴‖ ︱︳︴﹏
﹋﹌♂♀ ♥♡☜☞☎ ☏⊙◎☺☻ ►◄
▧▨ ♨◐◑↔↕ ▪▫☼♦▀ ▄█▌▐ ░▒▬♦◊
◦☼♠♣▣ ▤▥▦▩ ぃ◘◙◈♫ ♬♪♩♭♪ の☆→あ £❤
。◕‿◕。✎✟ஐ ≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲
❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥
✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈
✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆
♀◆◇回□〓
→←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^*
^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖ ︱︳ ︴﹏﹋﹌
♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻
►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕ ▪▫ ☼♦
▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈
♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈
๑۩۩.. ..۩۩๑๑۩۞ ۩
๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】
┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦
❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈ ✓
✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥▫■๑»«¶
ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫
♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨ ☏
☆★ ▽△▲ ∵∴∷ #♂♀♥♠♣
♧♤♧ ♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌
▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━
▰ ▱◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔
◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣
◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷
◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈
☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙
☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯
☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾
☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇ ♔ ♕ ♖ ♗
♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣
♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ´ ῾ ‖ ‗ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟ † ‡ • ‣
․ ‥ … ‧ 
 
        ‰ ‱ ′ ″ ‴ ‵ ‶ ‷ ‸ ‹ ›
 ‼ ‽ ‾ ‿ ⁀ ⁁ ⁂ ⁃ ⁄ ⁅ ⁆ ⁊ ⁋ ⁌ ⁍ ⁎ ⁏ ⁐ ⁑ ⁒ ⁓ ⁔
∕ ∖ ∗ ∘ ∙ √ ∛ ∜ ∝ ∞ ∟ ∠ ∡ ∢ ∣ ∤ ∥ ∦ ∧ ∨ ∩ ∪
∴ ∵ ∶ ∷ ∸ ∹ ∺ ∻ ∼ ∽ ∾ ∿ ≀ ≁ ≪ ≫
≬ ≭ ≮ ≯ ≰ ≱ ≲ ≳ ≴ ≵ ≶ ≷ ≸ ≹ ≺ ≻ ≼ ≽ ≾ ≿ ⊀
⊁ ⊂ ⊃ ⊄ ⊅ ⊆ ⊇ ⊈ ⊉ ⊊ ⊋ ⊌ ⊍ ⊎ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ⊓ ⊔ ⊕ ⊖ ⊗ ⊘ ⊙
⊚ ⊛ ⊜ ⊝ ⊞ ⊟ ⊠ ⊡ ⊬ ⊭ ⊮ ⊯ ⊰ ⊱ ⊲ ⊳ ⊴ ⊵ ⊶ ⊷ ⊸ ⊹ ⊺ ⊻
⊼ ⊽ ⊾ ⊿ ⋀ ⋁ ⋂ ⋃ ⋄ ⋅ ⋆ ⋇
⋈ ⋉ ⋊ ⋋ ⋌ ⋍ ⋎ ⋏ ⋐ ⋑ ⋒ ⋓ ⋔ ⋕
⋖ ⋗ ⋘ ⋙ ⋚ ⋛ ⋜ ⋝ ⋞ ⋟ ⋠ ⋡ ⋢ ⋣ ⋤ ⋥ ⋦ ⋧ ⋨ ⋩ ⋪ ⋫ ⋬
◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇
☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗
☘ ☙ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬
☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼
☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♇
♎ ♏ ♐ ♑ ♒ ♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙
♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♰ ♱ ☫
❣ ♥ ✾ ✿ ❀ ❁ ❃ ❊ ❋ ✣ ✤ ⋆ ★ ✵ ✴ ✲ ✱ ✰ ✯ ❉ ❂ ✧ ✦ 







Saturday, 9 February 2013

# Rindu pada zaman kanak-kanak

Assalamualaikum~
Bismillahirahmanirahim...
Akie kembali menaip bicara di ruang ni...
sebelum nak sampaikan topik yang sebenar
Akie nak terangkan kenapa Akie buat blog ni
sebenarnya, Akie pada mulanya Akie cuma
berblogging untuk suka-suka sahaja...
al-maklum saya ni cepat terpengaruh...
jadi,jangan sesekali mempengaruhi saya
dengan benda-benda yang negatif...
TETAPI...
kini Akie baru mendapat idea untuk jadikan ruang ni
sebagai berkongsi pendapat , luahan perasaan
ataupun sekadar kongsi pengalaman
bersama blogger yang lain...
blog ni juga sebagai diari untuk teman-teman diluar sana
yang mungkin ingin mengetahui perkembangan Akie..
tu pon kalau ada sesiapa yang nak tahu laa...
kalau tak nak tahu pasal apa-apa tentang Akie...NO KOMEN!
Oke...fokus kita hari ni
cuma sekadar luahan perasaan Akie
kepada kawan-kawan Akie ketika Akie masih sekolah rendah...
Akie rindukan mereka...tetapi,mereka rindukan Akie ke???
hanya tuhan je yang tahu mereka rindu atau tak...terpulang..
Akie tahu,Akie bukannnya jenis popular masa sekolah rendah
Akie lebih dikenali sebagai 'budak nerd'...
tak pun sekadar 'budak OVER' ...HAHA
cerita pasal 'budak OVER' ni...
memang betul lah tu...Akie memang terkenal dengan
budak yang jenis tangan melilau...bercerita dengan penuh gaya gitu...
sampaikan kawan Akie, Tasya panggil Akie Si Nyawa-Nyawa Ikan...
kejam betul!!!sampai hati panggil Akie dengan panggilan sebegitu...
tapi nak buat macam mana...memang hakikatnya...
dah tak boleh nak nafikan lagi
# malu...sebab mengaku OVER
Akie tahu ,Akie pasti kawan-kawan Akie
tu semua tengah gembira dan  berjaya diluar sana...
jelez lihat Wawa,Atul,Lynn dan yang lain berjaya kat sekolah mereka
semuanya jadi pemimpin...
#oke..oke...Akie dah tak sempat nak habiskan luahan ni
sebab mak Akie suruh tutup laptop....nak pergi jogging ni
apa-apa pun Akie harap Akie akan jumpa korang nanti
kalau ada masa mungkin kita poleh hang outsama-sama,an??
ASSALAMUALAIKUM...

Thursday, 7 February 2013

# Edit blog

Assalamualaikum~
Salam pembuka bicara...
Hai semua...korang apa khabar???
harap-harap semua sihat-sihat belaka macam empunya diri ni
tapi jangan terlebih sihat macam Cik Akie pulak..HAha
ATTENTION!!!
hehe...saja je nak ambil perhatian awak-awak
kalau perasan Akie tak banyak update entry tapi
lebih banyak kepada 'mengedit' blog ni...
hurm...secara konklusinya Akie berpuas hati cuma masih
ada yang kena edit sebab nampak macam serabut sedikit...
apa-apa pun Akie nak ucapkan kepada semua yang
menolong Akie dalam dunia blog ni
sama ada secara langsung ataupun tidak lansung...
walaupun sudah empat tahunAkie menceburi dunia blog ni
tetapi Akie masih seperti 'katak di bawah tempurung'
HUHU
OMOOO~
SETIA HUJUNG NYAWA sudah nak penghujungnya...
sedihnya sebab cerita ni menarik...Akie suka sangat-sangat
sebenarnya Akie jarang tengok cerita Melayu...
entah macam mana Akie boleh tersangkut tengok cerita ni...
padahal Akie selalu nya layan drama korea ataupon movie English..
pelik ???...tapi benar...
Kepada sesiapa yang cuba FOLLOW blog Akie
tetapi tak dapat...SORRY~
Akie tak tahu kenapa tak boleh follow guna button FOLLOW atas tu
tapi tak pe...Akie dah betulkan balik..oke!
sampai sini sahaja hujah saya...
ASSSALAMUALAIKUM
# Harap-harap Akie dapat jumpa Ustaz hujung minggu ni...Rindu~

Wednesday, 6 February 2013

# Suara dari hati seorang gadis yang sedang bersedih...

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
dah lama tak update blog ni...
sebelum Akie update post ni Akie sempat edit
profile Akie...saja nak merepek..
kalau nak tengok tekan SINI
# Apa-apa pon tujuan Akie membebel ni
hanya untuk melepaskan suara dari sekeping hati
yang teringin meluahkan perasaan yang memilukan ni...
rindunya saat di alam persekolahan
hanya Allah s.w.t sahaja yang tahu
setiap hari Akie menyesal tak berlajar bersungguh-sungguh
hari-hari Akie takut bila mengenangkan nasib Akie
dan takut memikirkan keputusan SPM yang hanya tinggal
beberapa hari je lagi menunggu...
Akie takut untuk mengagak apa-apa
keputusan yang bakal diterima
tapi semua orang asyik menanyakan soalan yang sama je
"Agak-agak Akak taget berapa A keputusan nanti???.."
Akie rimas tau asyik tekan dengan soalan yang susah nak jawab ni
bila orang tanya...Akie jadi takut dan hati rasa sedih sangat-sangat
bila ditanya automatik air mata ni dengan mudah mengalir
Akie tahu jika gagal pon tak semestinya gagal
seumur hidup...
tetapi Akie tetap takut
dengan debaran yang sungguh menyesakkan
Hari-hari Akie berdoa dengan harapan
Allah akan berikan keajaiban
agar impian Akie tercapai dengan jayanya...
Oleh itu,
Akie nak nasihatkan kepada semua adik-adik yang bakal
menduduki SPM...
sama ada yang masih tingkatan 1
Akie nak nasihatkan supaya
jangan asyik bermain je...
# berlajar la sunnguh supaya tak menyesal macam Cik Akie
kalau dah menyesal dah tak guna
Nasi Dah Jadi Bubur...
# Jangan lawan cakap ibu bapa...
# hormat mereka termasuk ahli keluarga yang lain
juga hormat kepada guru-guru...restu mereka juga amat penting
Akhir kalam, Akie nak ucapkan selamat maju
jaya kepada sesiapa sahaja yang sudi membaca
luahan hati Akie ni...
kalau sudi tinggalkan lah apa-apa bentuk pesana
komen ataupon nasihat kepada Cik Akie...
Akie sedia melayan dengan senang hati lagi gembira...
ASSALAMUALAIKUM~