Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Friday, 16 March 2012

Assalamualaikum~

Salam [jawab jangan tak jawab]
Akie kembali merepek disini...
sorry ye kepada sesapa yang memang menyampah tengok blog ni...
Weihhh!!!![jeritan luar kawalan~]
korang tahu tak yang cuti sekolah nak habis..
tu bermakna kehidupan Akie sebagai pelajar akan
bermula balik...[bila nak habis sekolah ni~huk3]
dah tu kerja sekolah tak siap lagi...ULBS pon tak hafal lagi
Y.A!!!![singkatan YA ALLAH!!!]
tapi tak pe sebab kita mesti think positif selalu...
ada ura2 mengatakan naik cuti ni kena berdepan dengan
'roti john' Cikgu Mokhtar...adush!!!tu ler sape suruh study last minit...
kan ni pengakhirnya....dapat result 'GEMILANG'...gagal ler...

SERIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akie betul2 fall in love kat dia...
bencinya perasaan ni...kenapa lah Akie perlu menghadapi perasaan ni
sekarang lagi2 time nak periksa penting...
Akie dah tahan dengan semua ni...someone help me to forget him...
Akie rasa nak pengsan kalau hari2 dok teringatkan dia...
kang dah jatuh hukum apa pulak...takut dosa maaa~
tapi Akie tak kan goyah sebab Akie percaya dengan perasaan ni..
apa salah nya kita mencintai seseorang untuk dijadikan peransang 
untuk belajar and so on tapi kena ingat!!!
CINTAILAH ILAHI dahulu~
Ustaz Suhaimi pernah beritahu kat Akie yang kita tak salah
menyimpan perasaan kat seseorang tetapi ingatlah batasannya...
dan ustaz ada pesan kita boleh berdoa agar lelaki tu
jadi suami kita kelak tetapi doanya mestilah macam ni...

YA ALLAH!JIKA BENAR DIA LELAKI YANG TERBAIK
UNTUK KU KAU BUKAKAN LAH HATI NYA UNTUK MENERIMAKU
MENJADI ISTERINYA....
Hehehehe...
tapi kena belajar dulu...[asal macam ada unsur lain macam kat sini erk???]

p/s~jangan nak berangan Balqis!!!!

thankie very much!!!!

Wednesday, 14 March 2012

sembuhkanlah penyakitku ni...

Assalamualaikum~
tatkala ku bersedih pasti ada suara2
yang sentiasa memberi sokongan...
tatkala ku bergembira pasti ada semangat
yang sentiasa buat ku ceria...
terima kasih teman2 ku...
walaupon sekarang aku masih dalam peperangan melawan
kesakitan ku..ku tetap mahu tersenyum
untuk kamu...doakan aku cepat sembuh...
sentiasa berkan aku semangat untuk meneruskan 
kehidupan ni...
berikan lah aku kata2 peransang...
tanpa korang siapa lah aku untuk bersemangat...

mak dan abah...
terima kasih kerana sentiasa memberi kan aku
sinar harapan tanpa geti penat dan letih..
mak sentiasa menemaniku pada setiap jam
abah pula sentiasa tegas terhadapku supaya ku tak goyah...
walaupon kadang kala ku terasa dengan kata2 mu...
akak sayang mak dan abah~

semoga penyakit ni akan beransur pulih
kerana aku tahu Allah amat menyayangi diriku ni...

Sunday, 11 March 2012

Kau lah sahabat~

Assalamualaikum~

Salam
kali ni Akie nak kongsi pendapat dengan semua orang...
sejak kebelakangan ni Akie selalu 'mencerminkan'
diri ni dengan orang lain...[dah terbiat agak nya"]
Akie baru perasan Akie ni ada banyak kekurangan...
cacat cela dan kelemahan...
Akie rasa Akie ni teruk dan masih tak sedarkan diri...
tapi Akie juga masih bersyukur sebab Akie tahu 
mesti ada orang lain yang lebih teruk dari Akie...
Alhamdulillah sebab sekarang Akie dah semakin kurang sakit
tak macam dulu2...ni semua berkat sokongan dari family dan 
kawan2 Akie....thanks a lots~

Akie harap selepas ni sesapa yang kenal
empunya diri ni tegur2 lah saya andai kata
saya ada melakukan sebarang kesalahan sepanjang
perjalanan hidup ni...
juga sesapa yang ada terkecil hati dengan Akie
hope sesangat agar dimaafkan...sorry ye~


Akie juga nak ambil kesempatan untuk luahkan perasaaan ni...
kepada budak2 beBERqu...Akie minta maaf...
Akie tahu Akie bersalah tapi Akie bersama dengan orang lain
bukan bermakna Akie tak kawan korang lagi...
serious!Akie sayang korang tapi korang je tak tunjukkan
keikhlasan berkawan dengan Akie...
Akie sedih tau bila semua orang dok mengata korang..
korang bukannya orang lain tapi kawan Akie...
udah2 lah tu wat 2 ni...berubahlah...masing2 dah besar...semua nya dah matang..
buang2 lah tabiat lama 2...kitakan nak periksa...tak elok kita bermusuh-musuhan
please dan renung2kan lah apa yang Akie cakapkan ni...
Akie tahu korang mesti nak cakap Akie ni pengecut
sebab tak berani nak kata depan2...
tapi kalau korang nak Akie kata depan2...fine!!!Akie ON jer...
bukan niat nak cari gaduh tapi niat kerana Akie sayangkan korang...
kalau korang sayang Akie...korang tahu mana nak mulakan dulu...


thanks 4 everything my dear...love you allz~

Saturday, 10 March 2012

101 pekerjaan yang Akie inginkan lakukan

Assalamualaikum~

Salam....
dah lama tak update blog ni erk??!!al-maklum...masih budak sekolah...
Alhamdulillah...akhirnya keputusan PK 1 sudah keluar...result Akie boleh lah Okey gitu-gitu sebab usahanya pon gitu-gitu...tapi tak pe,Akie akan berusaha sampai cita2 Akie tercapai...

Sebenarnya Akie nak kongsi sikit tentang impian Akie...
Akie teringin sangat nak buat 101 pekerjaan sebelum dapat pekerjaan tetap nanti...
Akie teringin sangat nak jadi penjual bunga,jururawat,pegawai keselamatan,
jadi cikgu ke dan lain-lain ler...
bukan niat saja2 tapi nakkan pengalaman dan mencari erti kesusahan...
sekarang baru Akie sedar yang selama ni Akie belajar bukan kerana 
nak belajar tetapi kerana PERPERIKSAAN...
ad0yai...so,Akie kenalah betulkan niat Akie yg dah trpesong ni...
lepas ni dah tak de lagi alasan kenapa kita perlu
constant study...study kerana ILAHI bukan kerana EXAM!!!!
Akie harap sesapa yang terniat macam Akie tolonglah muhasabah diri...
sama2 kita ubah niat kita...masih belum terlambat...
setiap orang pasti akan melakukan kesalahan dan Allah sentiasa
akan memaafkan hambanya...

Akie masih ingat lagi time Akie dengar satu taskirah ni...
ustaz 2 cerita tentang periswa Rasulullah SAW menangis dari pagi hingga ke malam
apabila ditanya malaikat kenapa baginda menangis
baginda pula menjawab bahawa dia teringatkan nasib umatnya kelak...
setiap hari umatnya akan melakukan dosanya...adakah tuhan akan memaafkan mereka?
maka malaikat menjawab yang Allah SWT akan memaafkan mereka setelah mereka bertaubat
dan diampunkan selepas setahun...
maka baginda kembali menangis teresak-esak...
kemudian baginda bertanya bolehkah Allah memendekkan masa untuk diampunkan...
maka Malaikat pergilah menghadap-Nya dan bertanya
maka nak dipendekkan cerita Allah telah pon memendekkan tempoh dari setahun
ke 2 minggu,1 hari dan akhirnya sependek selepas waktu...
lihatlah berapa banyak pengorbanan Rasulullah untuk umatnya...
takkan lah kita sebagai umatnya tidak menghargai pengorbanan nya...
ayuh lah kita bersama-sama kembali ke jalan Allah yang sebenar
Akie tahu siapa diri ni untuk memberi nasihat tapi ingatlah
tiada siapa didunia ni sempurna begitu juga empunya diri ni...
semoga Allah akan memberikan sinar jalan untuk diriku~
INSYAALLAH~


semoga kita dikemui dilain hari...SALAM~