Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Saturday, 7 June 2014

Tutorial Simple Shawl With Flower Headband

Assalamualaikum~
Assalamualaikum
video ni baru jer upload...
sudi-sudilah menonton

tujuan video ni buat untuk memberi inspirasi
kepada gadis-gadis dan para hijabis diluar sana
untuk menggayakan shawl dengan flower headband
semoga video ni dapat membantu anda semua
SELAMAT MENONTON

Shawl by @thecelove





Friday, 6 June 2014

Scoliosis Awareness Month

Assalamualaikum~
Alhamdulillah...dah masuk Jun
maknanya dah nak bulan puasa
tak sabar nak bertemu Ramadhan ^^

Jun?
Apa istimewanya bulan ni?
birthday Akie ke? birthday siapa? Anniversary?
ehh...taklah...
bagi kami yang mempunyai Scoliosis bulan ni amat bermakna
bulan ni bulan Scoliosis Awareness Month
Jadi disini Akie nak ambil kesempatan ni
untuk memberi peringatan kepada semua rakan-rakan
agar mengambil tahu tentang Scoliosis ni
hal ni mesti diambil tahu terutama kepada ibu bapa
ibu bapa perlulah sentiasa melihat perkembangan tulang belakang 
anak-anak..check tulang belakang mereka
hal ni kerana ramai anak-anak terutama remaja perempuan
sering menghidap scoliosis
*ehh? apasal skema sangat ayat aku ni?*


Apakah itu Scoliosis
Pada pendapat Akie skoliosis ni bukanlah penyakit
skoliosis merupakan kesan pada tulaang belakang
yang berbentuk S

hurm...untuk lebih jelas boleh rujuk

pic daripada Mr Google

Akie juga merupakan salah seorang yang mengalami Scoliosis
Pada mulanya memang Akie tak perasan
dengan perubahan tulang belakang ni
masa form 4 baru perasan ada perubahan yang agak ketara
masa tuh memang malu sangat sebab ramai yang tegur
tapi nasib baik masih ada ramai sahabat yang
memberi kata-kata semangat kat Akie
Alhamdulillah
sekarang Akie lebih tabah dan lebih konfiden untuk
berhadapan dengan orang ramai
Akie pon mula konfiden untuk memakai baju yang Akie mahukan
kalau dulu pakai baju semuanya besar kedabak!
tapi sekarang Alhamdulillah everything gonna be okay ^^



Pembedahan?
hurm....pernah juga terfikir
tapi bila Doktor kata tak perlu risau
dan kondisi tulang tidak beri sebarang effect
tapi bagi Akie selalu juga rasa sakit-sakit dekat tulang belakang
tapi doktor tu cakap nothing to be worry about it
hurm...macam tak caya jer???

Mak pon selalu jer cakap 

"Nanti cari Pakwe biar dia terima Akak seadanya"
"Beritahu dia yang Akak ada Scoliosis"

haha...hurm...betul juga nasihat tuh

okey lah...nak sambung kerja
ni dikira curi tulang ni...huhu

Okey...papai semua
Assalamualaikum ^^




Wednesday, 4 June 2014

11 Amalan Orang Yang Mendapat Doa Malaikat

Assalamualaikum~
Assalamualaikum Dearest semua...
hari ni Akie nak pot pet
sesuatu yang agak menarik untuk dikongsi bersama

Siapalah ang tidak mahu doanya
dimakbulkan dan diberkati oleh-Nya
yang paling bestnya bila dapat doa daripada Malaikat
AWESOME!!!!

sebenarnya banyak lagi amalan-amalan
yang mendapat doa malaikat ni
tapi cukup ler 11 amalan yang dapat Akie kongsikan ni



11 Amalan Oarang Yang Mendapat Doa Malaikat

1.) Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
2.)Orang yang berada di saf depan ketika solat berjemaah
3.) Orang yang duduk di tempat solatnya selepas menunaikan solat
4.)Orang yang tidur dalam keadaan bersuci
5.)Orang yang sedang makan sahur
6.) Orang yang belanjakan hartanya
7.)Orang yang melawat orang sakit
8.)Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar
secara berjemaah
9.)Orang yang mendoakan saudaranya tanpa diketahui oleh
orang yang didoakan
10.)Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah
11.) kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang
imam selesai membaca al-fatihah


kalau tengok amalan-amalan ni
Akie sendiri banyak tak buat
seperti yang kita tahu
di dalam al-Quran dan as-Sunnah
telah jelaskan tentang dua golongan iaitu

golongan yang berbahagia iaitu mereka yang didoakan oleh para malaikat

golongan yang sensara iaitu mereka yang dilaknat
oleh para malaikat...

semoga kita juga termasuk dalam kalangan mereka
yang beroleh doa dari para malaikat...amin


Monday, 2 June 2014

Flower Crown by @gadisfloral

Assalamualaikum~
Woot! Woot!
Assalamualaikum

Hari ni meh Akie pot pet sikit pasal bisnes
kecilan Akie nih...
tau tak apa yang Akie jual???
macam2 ada tau
ada flower crown, flower headband
felt kraf seperti keychain,sepit rambut,
Hp strap dan banyak lagi ler
Akie juga ada jual Baby Headband
comel-comel semuanya tau

apa yang istimewanya

KEISTIMEWAAN GADIS FLORAL
semuanya 100% handmade
100% hasil gubahan daripada Akie sendiri...huhu... *bangga sikit*
murah bangettt!
berkualiti dan kemas
banyak pilihan
boleh request design sendiri
boleh booking
boleh tawar-menawar harga
dan banyak lagi tau!
Akie lebih aktif berbisnes di Instagram
siapa yang dah follow Ig @gadisfloral... bagussss
yang belum p FOLLOW sekarang ! *arahan* cewahhh!

siapa nak tengok gambar flower crown by @gadisfloral ni!!!
Jom cuci mata ...










ni semua ready stock Flower Crown

Sekarang ni Gadis Floral juga
ada buat promosi semperna bulan Jun ni
Flower Headband Daisy
Rm8 satu tidak termasuk kos postage...murah tuhh



jadi sesiapa yang ada photoshoot untuk model/tunang/kahwin
bridesmaid atau sajer jer nak berselfie dengan
flower crown by @gadisfloral
Whatsapp Akie laju2 tau
atau wechat

Macam mana nak Order untuk
custom design

1.) Send gambar contoh
design flower crown yang
awak nak *boleg tanya Encik Google*
2.) tetapkan anggaran harga flower crown
yang awak nak...
3.) ada persetujuan kedua2 pihak
*antara Akie dgn awak*
4.) Bank in dan hantar gambar resit
bukti pembayaran
5.) Akie pos parcel
Senang jer kan???

okey...nak tengok lebih2 design Ready stock
boleh usyar-usyar Instagram @gadisfloral ye


apa2 roger2 Akie tau

WhatsApp- 017-7815826
Wechat id - miss_akie

papai semua...muahhhhh >3<