Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Friday, 28 December 2012

Soulmate ku...dimanakah kau?Wujudkah kau?

Assalamualaikum~

Ting Tong!
Cik Akie kembali berblogging...
Alhamdulillah kerana Cik Akie masih diberi
peluang lagi untuk bernafas dimuka bumi Allah ni...
al-maklum...saya kembali diuji oleh Allah SWT
mungkin benar Cik Akie banyak dosa
Cik Akie bukan manusia yang sempurna
sentiasa melakukan kesalahan dan berharap
untuk memperbaiki diri dari masa ke semasa...
adakala Cik Akie seperti menjadi orang lain 
kadang-kadang gak terlalu teguh pendirian...
entah ler...normal le bagi seorang 
manusia seperti Akie ni inginkan kepuasan
dan menjadi yang TERbaik...
siapa yang tak nak jadi yang The Best!
tapi kadangkala kita mesti jadi diri sendiri
caranya?...bina personaliti kita dengan bijak...
ada orang tu dari luar kita tengok macam sombong...
tapi siapa sangka dia mungkin baik hati 
dan lebih baik dari kita...
ada gak yang dari luar nampak perfect...
tapi hakikatnya siapa sangka dia lebih teruk daripada
yang disangkakan...

Akie tahu Akie sendiri banyak cacat cela tapi
Akie rasa tak salah nak memperbaiki diri
menjadi yang lebih baik...
mungkin ambil masa sedikit
tapi lambat laun pasti akan berlaku perubahan 
sedikit demi sedikit...siapa tahu...
so...don't judge a book by it's cover...
cuba dalami siapa dirinya...
mungkin dia ISTIMEWA untuk kita


Actually,Akie teringin nak ada soulmate...hehehe
[cakap je la ni yang sebenarnya nak cakap]
saja nak bebel-bebel sikit...
bestnya kalau ada SOULMATE...
tapi Akie lebih suka...
 kalau SOULMATE Akie tu LELAKI...[gatal!]
mungkin seronok sikit kot...


Thursday, 27 December 2012

Blog Cik Akie TERselamat!

Assalamualaikum~
Pejam celik pejam celik
nak hujung tahun rupanya...
nampaknya umur kita akan meningkat lagi
termasuk diri ni...tak sangka dah 'DEWASA'
[dewasa lah sangat~]

Alhamdulillah~
baru je sebentar tadi Cik Akie telah menyelamatkan
kembali blog ni...
entah tak tahu apa puncanya
bila Cik Akie search URL blog ni
keluar entah web apa tah...kena VIRUS kot?!
tapi Cik Zue telah menyelamatkan
blog nonsense ni...dia cakap cuma kena
tukar template je..then,Oke!
hehehe
Thank you Zue...love you! 
# Muahx!


# BFF
Sayang korang sangat2! XOXO

Saturday, 22 December 2012

Cherating Time!

Assalamualaikum~

Assalamualaikum~
dah lama tak mengedit blog ni...terasa rindu yang amat!
burghh!..tau tak bunyi apa tu???
sebenarnya tu bunyi perut Cik Akie
baru lepas makan tengahari kat warung sebelah Santuary Resort,Cherating...
well...kami sekeluarga sekarang kat Cherating,Kuantan,Pahang
tengah vacation..oh,tidak!cuti-cuti Malaysia
ikut program CPR HOSPITAL SEGAMAT...program mak saya ler~
program ni start dari 21 Dis hingga 23 Dis...tak lama tapi macam-macam
berlaku beberapa hari ni...
dalam perjalanan nak ke sini pon
kami sekeluarga telah menghadapi satu peristiwa yang bersejarah!
kereta kami telah dilanggar oleh kereta team kami sendiri..wakaka...
tu lah...siapa suruh rapat-rapat sama  ini UNSER TOYOTA bapak gue...
kan dah remuk depan kereta hang!
kononnya nak konvoi ler tu..
siapa salah erk???!
orang yang menyondol kereta gue le yang salah ,bukan???
abah Cik Akie kata nanti balik Segamat baru report..oke3
nasib baik kami sekeluarga tak kena apa2...
iye lah...mana tau ada yang kene VIBRATE kepala nya..
takut mereng pulang nanti...aish, sudah!

Hari ni macam -macam aktiviti berlangsung...
antaranya lari dalam guni,
main tarik-tarik guna guni
dan yang paling best...bina Istana pasir...
alamak!tak de gambar le...
nak cerita sikit pasal istana pasir kami...
kami menggunakan konsep Piramid,Mesir dengan Tembok Besar China...
dua gabungan unik,bukan???
sayangnya...tak menang pon...hadiah pon satu jerk~
apa boleh buat...

Hari ni gak Pak Cu Aman belanja kami makan tengahari
lauk LOBSTER masak masam manis
dan KETAM masak lemak...slurppp
sedap sampai tak tau nak gigit pe...
conclusionnya...makin 'cute' le perut Cik Akie ni erk...

oke...akhir kalam..
semoga perjalanan balik kami sekeluarga esok
lancar dan diberkati oleh Allah SWT
harap-harap Pak Cu Aman belanja le kami keropok lekor pula ye???
peace!


Tuesday, 11 December 2012

Flash back time !!!

Assalamualaikum~
Sudah tiba untuk Flash Back time....
dah ta de keje le ni...

teringat benda alah ni...
Akie lukis masa Form 3...rasanya lah~
benda lama so da lupa...
teringat kat member-member lama ni...da lama ta jumpa deorang...
ada gak yang da pergi..dah tiba ajal
ada gak dah putus begitu je..tak sudi nak kawan dengan diri ku ni..hahaa

Opps!!!
saya ambil curi-curi dari FB Cik Zue..hee
jangan marah...
cute art~orang seni le katakan...
comel ta???akie yang palig kiri sekali...


ni adalah header yang Akie buat untuk Cik Azwen...
simple but I hope you will like it...ada ganjaran tak ni???
nak edit memang le tak susah mana tapi nak idea untuk edit tu
yang susah...kalau tak cantik siapa yang susah??Cik Akie gak kan???

Beberapa hari telah berlalu...dah lama Akie tak baca novel
Emak cakap baca tu dapat meransang minat untuk belajar...
betul ke???...ermm
betul lah tu...kata-kata seorang ibu sememangnya betul...
Akie bangga dapat ibu yang caring macam mak...huhuhu

Rindunya kat korang...


ni le adik-adik yang sentiasa menghiasi hari-hari masa kat dorm...
I hope you all will be mature..
dont be childish...after this you will get any junior...
do not bully them oke??




pesanan Cik Akie untuk adik-adik Jerai 1 Form 4...
tak yah pindah le...
apa kata korang naikkan nama sekolah kita untuk SPM nanti...
kalau betul le alasan korang pasal sekolah kita tak de budaya study itu tipu ler...
cuma tak ramai...so,apa kata korang yang memainkan peranan ni untuk 
menyemarakkan lagi study...korangkan batch yang rajin dan Sukses!!!hee


terutama Cik Dayah ni...bila hang nak kerja jangan lupa ajak kita...hee
belanja le sekali ye???hee
pesanan untuk Cik Dayah...
jangan lah terlalu bertegas dengan lelaki
tak semua lelaki seperti yang Cik Dayah bayangkan...

oke...oke 
jom dengar lagu ni...tekan PLAY ye...


harap enjoy dengar lagu ni...
J Min ( Stand Up )

siapa yang tengok cerita drama To the beautiful You
mesti tahu lagu ni...



Thursday, 6 December 2012

Henset ku Ting! Tong!

Assalamualaikum~
Salam...
haa...Cik Akie nak cerita something ni...

Cik Akie : Huhuk...(menangis)
Cik Nina : Napa ni Cik Akie...ceciter le sama Cik Nina...wing3
Cik Akie : Henset saya~(menangis lagi kuat)
Cik Nina : Kenapa dengan henset awak??takkan lah rosak lagi....
Cik Akie : (angguk seribu kali...)
Cik Nina : OMO....bukan baru betulkan baru-baru hari tu...tak kan le...(shock!)
Cik Akie : yee...(jawab dengan lemah)
Mr. White: What???What happen to your handphone? His oke?
Cik Akie & Cik nina : 'His'????(hairan + terkejut)
Mr. White : I called your handphone 'his' because it's your friend...
Cik Akie : Oke..whatever...haaa
Cik Nina : Jadi kau rancang nak henset apa pulak???
Cik Akie :Ermm...I phone 4 ataupon...Samsung Galaxy XXX..haaaa
Cik Nina : Melampau!!!banyak duit kau nak beli henset mahal-mahal???
Mr. White : Samsung Galaxy XXX???what is that?
Cik Balqis : ngeee(tayang gigi...)


Tuesday, 4 December 2012

Blog Cik Akie berubah!

Assalamualaikum~
Salam...Cik Akie kembali berceloteh
Merepek di blog ni...hahaha
Baru je sebentar tadi Cik Akie mendapat idea yang mungkin...bernas?..haha
Sedang diri ni diserang dengan demam bosan dirumahnya...ada sesuatu yang telah datang dikepalanya

Jeng...jeng...jeng
Idea untuk ubahkan blog ni menjadi lebih unik...unik kot?hee
Harap para pembaca berminat dengan idea karut Cik Akie ni ye?!
Cik Akie cadang nak wujudkan satu komuniti imaginasi yang diwujudkan oleh Cik Akie sendiri
Ideanya bergini...Akie telah mewujudkan beberapa watak imaginasi Cik Akie untuk memainkan watak didalam dunia Cik Akie yang sebenar
Haa?apa macam?oke ta?
Akie baru lukis beberapa watak seperti Cik Akie,Abah,Emak dan juge..hee..Mr.Right nanti jika ada kesempatan Akie akan cuba wujudkan lebih banyak watak
Hope korang suke...>_<


memperkenalkan Cik Akie...Mr.Right..Abah daann Emak!
heee...comel tak?
Cik Akie lukis sendiri tau...jangan jelez...
walhal Cik Akie hanya lukis guna paint je...peace!

ni lak watak Cik Nina...Paan , Ayuz dan Pami yang comel..hee
Paan Ayuz dan Pami 2 adik-adik lelaki Cik Akie tau...
komen????....sangat nakal!!!
Cik Nina tu bestie Cik Akie..haa


ni watak comel2 saye....Cik Ika,Cik Pah, Cik Zue dan Cik Dayah....promote mereka ke??heee...
kalau le mereka yang sebenar ni nampak...Cik Akie tak tahu nak jawab apa..
tak pe...Cik Akie pasti mereka tak kan marah
lagi suka da le kot...heee


watak2 ni sememangnya misteri...tak wujud dalam realiti sebenarnya...
kalau perasan lukisan doodle ni makin lama makin tak cantik
maklumlah...bila buat sesuatu pasti akan bosan akhirnya..haha
untuk pengetahuan pembaca Mr.White tu sebenarnya orang putih...seorang yang sensitif...
Emo boy????sangat cool!

akhir kata
semoga misi ni berjaya...yeah!!!







Sunday, 2 December 2012

interview EDUCAMP UTP 2013

Assalamualaikum~

Salam pembuka bicara...
dah lama tak update blog nonsense ni...haha
seronok nye hati ni bila dapat teroka internet...
al-maklum,da habis perikse...untunglah~

jeng...jeng...jeng..
TIDAKKK!!!
tak lama lagi Cik Akie akan pergi ke Perak...
bukan nak pergi makan angin tapi...
pergi INTERVIEW maa...
my first interview tuuu....takot~
dah le kena speaking..Cik Akie kalau dah speaking mahu tak terbelit lidah
silap-silap ada yang ayatnya tongang terbalik...adush~
dah le belum bersedia...tapi Cik Akie yakin boleh buat yang TERBAIK!!!!

siapa-siapa yang pergi juga kat EDUCAMP 2013 ni
comment lah ye dan kongsi-kongsi lah apa-apa pasal EDUCAMP ni ye~
yang dah pergi sebelum ni...kongsi-kongsilah pengalaman
tolonglah bantu Cik Akie daripada 'menggigil' masa interview tuuh..

tanggal 27/11/2012
tarikh karamat yang takkan dilupakan kepada Cik Akie
hari terakhir Akie menjawab kertas SPM...subjek Biologi
boleh jawab tapi tak tahu lah dapat score ke tidak???takut nak agak-agak...
kertas subjek lain????huh...jangan tanya...majoriti bagi Cik Akie susah..
tak tahulah dapat apa...biarlah,benda dah lepas dah tak boleh nak buat apa-apa
SPM sekali je seumur hidup
siapa suruh Cik Akie main-main,tak bersungguh-sungguh,an???!!

lepas ni Cik Akie mesti rindu gile kat budak-budak SUKSES terutama
adik-adik ku di Jerai 1...
masa kat asrama,Cik Akie terlalurindukan dorm sampai study pon kat dorm Jerai 1
walaupon sudah ditempatkan di KInabalu 2...hahaha
nanti kalau dah naik sekolah,adik-adikku jangan lupa baca memo comel akak kat loker Beena ye..hehehe
nanti kalau jumpa Akak kat luar,jangan lupa tegur-tegur ye..
jangan sampai ada yang terkam Cik Akie sudah~
wing2...


lesen...Cik Akie nak ambil lesen tapi Abah macam tak bagi je,,,
dah tuh kena jadi tutor rasmi Cik Ika..dah macam jadi cikgu tadika pula..
Cik Ika tuh dah le liat nak baca buku..kalau dah lancar lain la cerita...
ada je alasan tak nak baca buku...
nampak je Cik Akie dah membuta ,bukannya nak kejut...ambil kesempatan!!
cabut lari le...aish~

dah le , Akie nak pergi baca cerpen kat Penulisan2 u..haha


i will iss you all


gambar semasa hang out dengan adik-adik..adush,malu!


salam mesra dari CIK Akie...Salam...

kepada yang mahukan tips interview Educamp
tekan SINI