Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Wednesday, 21 December 2011

Azam 2012 Akie~

Assalamualaikum~

Salam...
macam biasa Akie curi2 online...
wanted girl kerana curi 'broadband'....
esok keputusan PMR keluar...tak tahu lah keputusan adik Akie OK atau KO
tapi Akie yakin dia mesti dapat straight A...maklumlah budak pandai~
Semalam Akie ada tanya dekat Mak Akie...
kalau Akie dapat straight SPM nanti Akie nak lappy dan kamera Canon Ixus...warna ungu~

comelnyerrrr....
mesti seronok kalu Akie dapat semua tuh...>_<

tahun 2012 Akie nak berazam untuk jadi seorang yang lebih bertanggungjawab...
rajin serta jadi more cleanliness...hahaha..tak senonoh betol
Akie juga akan berusaha bersungguh-sungguh untuk capai 9A 1 SPM ...ngee~
Akie juga akan berusaha jadi senior contoh pada adik2...ceh~
Akie juga nak beli banyak aksesori baju~minah yang agak gile fesyen...ye ke?
kalau boleh Akie nak pergi hang out dengan kawan2
lepas SPM pon jadi ler...plez mak abah~

Sebenarnya Akie akan kerja dengan ayah Akie sementara tunggu keputusan SPM nanti..
Mak Akie pon cakap nanti Akie boleh ambil lesen kereta 
dan ambil krusus menjahit...tak sabar nak jadi isteri mithali..
[berangan je aku ni...calon pon tak ada pon ada hati nak kahwin]
utamakan SPM dahulu...hehehe[gatal betul aku ni erk]




sejak kebelakangan ni Akie asyik merantau ke blog orang...
macam2 idea deorang ....Akie memang suka baca post orang
Tapi tak pe...lepas ni Akie akan dapat lappy sendiri
dan Akie akan bebas nak berblogging
doa2kan lah ye
^_^
me and my brother and sister...twin taw






Tuesday, 20 December 2011

Video pilihan Akie!

Assalamualaikum~
BigBang Secret Garden ~
i love these!


video ni diadaptasi dari cerita Secret Garden...
TOP hero~
GD heroin~




apa yang Akie seronok...
my hubby berlakon jadi girl...
cute sesangat....miss gila kat GD...
Akie paling suka babak masa tertukar badan...
dalam video ni TOP dan Suengri hencem sangat...arggghhhh
GD jadi girl yang sapa2 mesti tak perasan dia GD...
comel~
video ni Akie dapat tahu dari kawan Akie...Nuha
dia yang suruh Akie tengok kat youtube...
memang tak menyesal tengok...
untuk pengetahuan semua ...ni band kesukaan Akie...
ada 10 lagu Bigbang kat dalam handset Akie taw...
fanatik sesangat~
tapi yang menyedihkan GD
dah kena tangkap lorh....dadah
??????
masa Akie dapat tahu dia kena tangkap...
Akie nangis taw
sedih dan tak percaya GD hisap dadah...
tapi Akie tahu dia tak bersalah 
dan Akie akan sentiasa sokong dia...
Akie harap satu hari nati Akie dapat jumpa dia...
korang kene tengok taw video ni...
siapa2 dah tengok cerita SEcret Garden yang sebenar mesti excited...
kan?kan?kan?
semoga enjoy~ 


Luahan hati kecil ku~

Assalamualaikum~

Salam...
Akie dah tukar profile picture FB..ahack...

ni ha gamabar nya...
okey tak???
sebenarnya Akie dah lama tak online facebook...
baru je tadi bukak...banyak gile notification...semuanya game request...
Akie tak layan game lah...
buat penuh inbox je...

sebenarnya Akie nak luah kan perasaan...
perasaan sedih + kecewa + marah...
ceritanya begini~
minggu lepas Akie and the geng dah rancang nak hang out kat bandar sama2...
ala~bandarSegamat je kot...
kebetulan masa tuh mall 1 Segamat baru buka...
masuk pawagam percuma lak tu...
time tu lah Akie bersemangat + beria + excited nak pergi
Akie cuba lah minta izin kat parent Akie...tak sangka lak mereka izinkan
lepas tu Akie mula berangan-angan...
maklumlah...dah habit dan hobi Akie~
tetapi....
pada malam yang bising lagi bingit...
masa tuh semua famly Akie tengah berkumpul kat ruang tamu tengok TV...
Akie cuba tanya pasal hang out tuh..
tiba2...
mereka tukar fikiran...
time tuh Akie umpama ditelan black hole 
penat Akie merayu sampai pecah empangan air mata ni...
tapi hati mereka tetap tak lembut...
apa lagi...Akie merajuklah...
malam tuh Akie dah tekad tak nak cakap dengan parent Akie besok tapi...
last2 Akie sendiri yang cakap dengan mereka...hahaha
macam mana nak merajuk lama2 kalau hati ni tak sanggup
huh[anak 'mee tali 'ni]
nasib baik geng2 Akie ni memahami..
tapi tak pe...
Akie tahu semua ni pasti ada hikmah nya...
semoga in my future my dreams become true...
[>_<].....



huhuhu...sedih nyaaaaaaaaa.........

sad meaning happy ending~




Wednesday, 14 December 2011

# Nasib bangsa Melayu sekarang....

Assalamualaikum~

Salam ku ucapkan....
kali ni Akie nak kongsi tentang perkara yang memalukan tentang bangsa Akie sendiri...
bukan niat nak malukan bangsa sendiri tapi hakikatnya bangsa Melayu semakin melampau...
buktinya ramai bangsa lain mula tak percaya dan mengata belakang tentang orang melayu...
mengata depan pon ada...
tapi tetap tak berubah
 cuba tengok bahasa melayu sekarang ni...
MAT REMPIT...napa tak contohnya: CHONG REMPIT ataupun yang lain...
suka ke ada ayat tu...
memalukan seolah-olah kita punya bangsa memang bangga dengan gelaran tu...

pagi tadi Akie pergi tuisyen...
Akie ada dengar sendiri pengalaman Cikgu Syakrani 
masa tu dia upah orang MELAYU buat rumah dia...
tapi tahu tak ?!
mereka buat kerja sambil lewa...
semua kerja tak buat dengan sempurna...
dah asyik buat kerja bertangguh je...ada hati nak upah lebih !!haha...lawak betul !
lepas 2 Cikgu pon cerita la kat contraktor cina ni...mereka ketawa...
mereka cakap "you minta orang melayu buat ke cina...????"
"kalau melayu tak payah laaa..."
??????macam mana tu...

pernah tak dengar pepatah pasar...JANJI MELAYU....
Adoyai !!!!ni lagi satu...asal kita lewat je dari janji kte mesti orang akan cakap...
"kau ni JANJI MELAYU je..."

Akie pon tahu Akie selalu gak guna bahasa pasar tapi
tak de la suke dengan pe yang berlaku sekarang ni...
inikah perangai bangsa Melayu...???
Akie harap kita sebagai bangsa melayu yang cintakan bangsa
sama2 lah kita renung2 kan ye~






Tuesday, 13 December 2011

Warna warni kehidupan !

Assalamualaikum~

Salam ku ucapkan kepada semua pembaca...
kalau perasan Akie dah lama tak update post yerk?!
sebabnya Akie tak dapat nak RAMPAS broadband...[gelak]
kali ni Akie nak share tentang keajaiban warna ...

1.Merah
     Merah melambangkan keberanian seseorang..kadang2 ia menunjukkan sesuatu sifat seperti marah,benci,
     ataupon yang teruk sikit bunyinya iaitu PEMBENGIS...tapi ingat lah bahawa warna merah
     melambangkan percata kepada diri sendiri...be yourself...
2.Hijau
   Hijau melambangkan seorang yang baik hati ,pemurah dan soleh...hahaha...hijau juga melambangkan                              
   semulajadi dan pencinta alam semulajadi...tak heran lah kalau kita lihat seseorang yang suka warna ni  
   seorang yang tenang...
3.Biru
   Biru ye...Akie rasa biru melambangkan seorang yang dingin...cool pon okey gak...tapi mesti seseorang yang  
   bijak dan banyak ilmu.....
4.kuning
  warna ni sesuai untuk seorang yang kuat pendirian,hebat dan mempunyai ciri2 seorang pemimpin...ia juga
  melambangkan ....kaya kot...banyak wang....[gelak]

Akie dah tak da masa ni...time to BLAA....
bye...will be continue~



oleh itu hargailah warna disekeliling anda!