Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Tuesday, 31 December 2013

Senarai dan pembahagian hadiah Happy New Year GA by Tasha Aqisha dan Cik Akie!

Assalamualaikum~

Assalamualaikum...fuhhh..fuhh..
berhabuk dah blog ni...kehkeh

Annyeonghaseyo!!
perhatian penduduk -penduduk blog Cik Akie
*bajet datuk bandar konon~
Akie nak tunjukkan korang senarai 
dan pembahagian hadiah
Happy New Year Giveaway by Tasha Aqisha dan Cik Akie!!!
Jom sekodeng!!


TOP REFFERAL 
mini guitar-tasha
Novel tanda tangan penulis- Cahaya Ainn
baucer diskaun- Lollyshoppe
review blog- Aina Husna
top up RM10- Cik Akie

RANDOM
*barangan pos*
Collagen eye mask & face mask x1-Asha Lya
Bantal Felt (9incix9inci) x1-Nurul Syuhadah Mazli
Red Pomegranate Lotion x1- Chenta Hati
felt rose brooch x3- Joojoo Craft
quiling bookmark x3-Joojoo Craft
keychain dari bandung x3- Syazwani
pen dari bandung x1-Syazwani
Komik detective Conan x1- Syazwani
Novel tanda tangan penulis x1- Cahaya Ainn
penanda buku x2-tasha


*top up*
Top up RM10 x3-zumal
top up RM10 X2- zetty hulwany
Topup RM 10 x1- Cik Akie
Topup RM 10 x1-Ssan
Topup RM 10 x1 - Hajar Nizam
topup RM 5 x2-Cik Akie
topup RM 5 x2-Hajar Nizam
topup RM 5 x2-Ssan
top up RM5 x2-haida husmey
top up RM5 x2-kyle kasha 
top up RM5 x2-Farzana Asmat
top up RM5 x2- Ezzatie


*barangan blog*
Header x2 - zulaizat azmi
Review blog x4- Aina Husna

Baucer diskaun RM4 x10 Aina Nabila 
Voucher Diskaun x 9 pemenang- Lollyshoppe
baucer diskaun RM 2 untuk semua peserta- Aina Nabila 

haa!!! macam best jer hadiah-hadiah ni kan?
jadi, pe tunggu lagi, lagi berapa jam lagi nak 1/1/2014!
GA ni akan dilancarkan pada 1/1/2014!
Jadi, ajak kawan-kawan awak semua join GA super awesome ni..
support Akie dan Tasha tau!
InsyaAllah,semua peserta pasti akan dapat hadiah
dan siapa tahu anda adalah salah satu pemenang yang bertuah
daripada GA kami ni...^^

GA ni berlansung daripada 1 Jan 2014 hingga 15 Jan 2014
Anda semua dijemput!!!!

Salam UKHUWAH daripada Cik Akie! ^^

Wednesday, 25 December 2013

Seni BENTO dari negara matahari terbit!

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
Hari ni Akie nak kongsi kan beberapa gambar menarik
ni adalah bento...siapa sini tak pernah dengar pon apa itu bento?
*cuba angkat kaki sikit...nak kira..hehe

Bento sebenarnya adalah istilah orang Jepun...
iaitu makanan yang dibungkus dan selalunya diletak didalam bekas
makanan tradisional mereka
makanan untuk bento selalunya adalah sejuk
 dan sedap dimakan walaupon sejuk/suam
contoh makanan yang selalu dijadikan bento ialah sushi, sandwish, 
onigiri,sup miso,buah-buahan,sayur-sayuran dan lain-lain

uniknya bento ni adalah sesiapa yang membuka bekalan bento pasti akan tersenyum 
bento selalunya dihias sekreatif dan selalunya dibuat seperti watak Anime
menarik kan? siapa suka anime? Shin Chan? Naruto? semua adalah!!
selain itu bento juga amat sesuai untuk kanak-kanak
ye lah...masa kita kanal-kanak dulu pon sukakan asingkan makanan
yang tak suka ke tepi pinggan...
tapi dengan bento InsyaAllah kanak-kanak pasti akan menelan
kesemuanya sekali...

orang Jepun amat mengemari buat bento
selalunya mereka akan sediakan sekali sos perasa
Bento juga amat sesuai untuk sarapan,makan tengah hari
mahupun makan malam...
bento juga amat sesuai untuk si penggemar makanan diet
hias kan saje bekalan dengan susunan yang kemas dan kreatif..
pasti menyelerakan!

jadi jom cuci-cuci mata tengok seni BENTO ni!




 





menarik bukan?
dan InsyaAllah minggu ni Akie balik rumah dan teringin nak buat bento
Wish me luck okey?

salam UKHWAH dari Cik Akie

Tuesday, 24 December 2013

Senarai sponsor GA yang terkini

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
Cik Akie kembali...
Alhamdulillah....pengorbanan Cik Akie tidak sia-sia
akhirnya dapat juga partner iaitu Tasha Aqisha
dan sponsor yang baik hati ni
berikut adalah senarai sponsor GA kami yang terkini


Nama: Asha Lya
Hadiah : Collagen eye mask & face mask

Nama: Aina Nabila 
Hadiah sponsor: Baucer diskaun
RM4 untuk 10 orang
RM 2 untuk semua peserta .

Nama:Chenta Hati
Hadiah:1x pcs Red Pomegranate Lotion

Nama: Aina Husna 
Hadiah sponsor: Review 5x

NAMA : Lollyshoppe
HADIAH : Voucher Diskaun x 10 pemenang

Nama: Farzana Asmat
Hadiah sponsor: Top up RM5 2x

Nama:zetty hulwany
Hadiah sponsor: nak sponsor top up RM 10 x 2

Nama: Raihana binti Ramlan
Hadiah sponsor: baju

Nama: Ssan
Hadiah sponsor:Topup RM 10 x 1 dan topup RM 5 x 2

Nama :Joojoo Craft
Hadiah sponsor: felt rose brooch dan quiling bookmark x 10

Nama:Cik Akie
Hadiah sponsor: topup RM 10 x 2
topup RM 5 x 2

Nama : Cahaya Ainn
Blog : http://syaurans-cahayamata.blogspot.com/
Hadiah sponsor : novel beserta tandatangan penulis x 2

Nama: Hajar Nizam
Blog : http://hajarhikaru.blogspot.com/
Hadiah sponsor: Topup RM 10 x 1
topup RM 5 x 2

Nama:zulaizat azmi
Hadiah sponsor: header x2

Nama: Ezzatie
Blog : http://nurulezzatiezulkarnain.blogspot.com/
hadiah: topup RM 5 x 2

Nama:haida husmey
Hadiah:top up rm5 x 2

nama:zumal
hadiah:top up rm10 x 3

Nama:kyle kasha 
Hadiah:top up rm5 x 2 
Nama: Nurul Syuhadah Mazli
Blog untuk di follow: http://lovoiustory.blogspot.com/
Hadiah sponsor: Bantal Felt (9incix9inci) x1

Nama: Nur Syazwani Abdul Basir
hadiah : keychain x 3
pen x 1
komik Detectif Conan x 1
blog : http://ribenasyaz.blogspot.com/

penambahan sponsor akan diupdate ye


jadi jangan lupa ya join GA ni pada 1/1/2014 
ajak ramai-ramai, abang ,kakak,atok,nenek,
sepupu,sepapat,kawan-kawan awak semua untuk join
tapi syaratnya mestilah seorang blogger ....^^
GA ni akan diadakan dalam 2/3 minggu...
sebarang perubahan akan diberitahu oke?

sesiapa yang berminat untuk menjadi sponsor
masih terbuka lagi...
sila tekan>KLIK jika berminat
TARIKH TAMAT PENCARIAN SPONSOR : 28/12/2013


salam UKHWAH dari Cik Akie
Salam UKHWAH dari Cik Akie

Monday, 23 December 2013

NEW! Fan page FB Blog Cik Akie

Assalamualaikum~
Assalamualaikum....
hello bloggers...
Apa khabar?
khabar baik Cik Akie ....
*sendiri tanya sendiri jawab...huhu

by the way, Akie nak inform sesuatu penting kat sini...
Akhirnya Akie dapat partner GA yang bakal dilancarkan pada 1/1/2014
perkenalkan partner saya yang baik hati + comel ...Tasha Aqisha
thankss kat Tasha sebab sudi ambil akie sebagai partner GA 
tersangat ler terharu sampai tahap rasa nak nanges
apa-apa pon nak ucapkan Kahamsamida kat kak
Akie harap GA ni dapat berjalan dengan lancar dan tiada masalah 
yang akan berlaku sebelum,semasa atau selepas GA
jadi blogger-blogger diluar sana
jangan lupa ye untuk join GA ni

yup,Akie dan Tasha masih lagi sedang mencari nama 
yang sesuai untuk GA ni...
jadi semua bloggers diluar sana bolehlah drop komen
untuk memberi cadangan untuk nama GA ni...^^

untuk senarai sponsor-sponsor GA ni akan
Akie update pada hari esok...InsyaAllah kalau ada kelapangan ler
Jadi, Akie dan Tasha sangat ler berharap GA ni mendapat
sambutan yang hangat daripada rakan-rakan blogger diluar sana

owh ya!
Akie juga baru buat Fan Page FB Blog Cik Akie...
jadi jom ramai-ramai tolong sumbangkan like diblog Akie ya...
hanya perlu tekan LIKE jer...senang jer..
so, sesiapa yang sudah sumbang LIKE kat page ni
Akie ucapkan tersangat terima kasih...Akie sayang korang...*Muahhh...


please support me...^^

Salam UKHWAH dari Cik Akie...

Sunday, 22 December 2013

Sponsor GA dan partner GA masih diperlukan disini

Assalamualaikum~

Assalamualaikum...Cik Akie kembali!
rindu tak? Cehh padahal baru semalam update blog ...heee^^
Alhamdulillah...sekarang Akie dah dapat 2 sponsor 
walaupon 2 orang jer, Akie teramat ler hargai korang...
bukan senang tau nak cari sponsor GA lagi-lagi First GA kan?
dah tu, mana le sponsor percaya kat kita yang follower pun ciput habis!
first GA so konfem ler ni pertama kali buat kan?
tapi bagi 2 sponsor yang baik hati ni akan Akie
hargai jasa korang yang tak ternilai tu...
InsyaAllah...First Giveaway by Cik Akie
akan dilancarkan pada tarikh 1/1/2014 sehingga 31/1/2014
GA ni akan berlangsung selama 1 bulan
akan tetapi jika penyertaan kurang sambutan
seperti kurang daripada 20 orang peserta
berkumungkinan besar GA yang bakal diadakan ni 
akan automatik terbatal tapi untuk pemenang 5 orang terawal
tetap ada dan akan diberikan hadiah MISTERI daripada Akie sendiri

Senarai hadiah yang bakal berpeluang awak menang nanti

Ssan
*Topup RM 10 X 1 by Ssan
*topup RM 5 X 2 by Ssan

Dari empunya blog Cik Akie
*Topup RM 10  X 1 by Cik Akie
*Novel X 2 by Cik Akie
*Shawl glitter X 1 by Cik Akie
Tudung bawal tribal  X 1 by Cik Akie
*keychain Felt X 15 by Ciik Akie
*Blouse X 1 by Cik Akie
*Buku notebook comel X 5 by Cik Akie
*Pencil case felt X 1 by Cik Akie
Button badge X 10 by Cik Akie

(yang bertanda * tu yang dah pasti...)
yang lain akan datang dan akan diupdate dari masa ke semasa k
Doakan GA ni dapat diadakan sepertin yang dirancang dan mendapat sambutan
daripada anda semua...semua BLOGGER  dijemput nanti ye...

Please anyone support me k!

kepada sesiapa yang mahu memberi tips untuk menganjur GA kepada Akie
atau sesiapa yang sudi berkongsi ilmu untuk menganjur GA boleh leh
dropkan komen ye...Thanksss

Salam Ukhwah by Cik Akie


Saturday, 21 December 2013

Havoc Giveaway by Isabell Idura

Assalamualaikum~

Bismillahirahmanirahim....dengan tak rasminya Cik Akie join GA ni
InsyaAlah,kalau ada rezeki Akie bersyukur sangat
hurm...siapa ye mangsa tag aku ni?

Tag~;Zue Ieffa Nina


InsyaAllah...amin

Pencarian sponsor untuk giveaway dan partner GA

Assalamualaikum~

Assalamualaikum...
Mochi-mochi guys!
Sihat tak ni? Da makan belom? 
*amboihh terlebih caring sangat ni!

okee...okee...
perhatian semua
sekarang Akie sedang mencari sponsoryang baik hati untuk 
My First Giveaway by Cik Akie yang mungkin diadakan 
pada awal bulan Januari 2014
Akie berharap sangat ada sesiapa sudi jadi sponsor 
untuk giveaway yang pertama Akie ni
pleasseee...* mata terkedip-kedip

kepada sesiapa yang berminat boleh hubungi terus melalui Facebook Akie
dan sesiapa yang berminat juga untuk menjadi partner GA Akie 
boleh PM Akie kat Facebook Akie yup!
comment di blog ni pon tak pe... ^^

Ciri-ciri dan syarat sponsor yang Akie cari ~

1.) JUJUR!
2.) Tak menipu
3.) bertanggungjawab
4.) sudah menyediakan hadiah seminggu sebelum GA tamat

Barang yang boleh disponsor

shawl
topup
pakaian 
novel
felt craft
dan sebagainya...


Sesiapa berminat mesti beri butiran seperti:-

Nama:
Jenis hadiah:
hadiah untuk berapa orang:
Syarat2 yang sponsor mahu (max 3):
link blog:

akie berharap lebih ramai sponsor diluar sana sudi menjadi sponsor atau partner GA Akie
by the way thanks yang sudah book jadi sponsor

kebaikan menjadi sponsor ialah

 1.) follower blog anda akan meningkat (trafik blog juga akan meningkat)
 2.) Pages likers juga akan bertambah
3.) para blogger akan tahu tentang pages anda melalui GA yang saya buat
 3.) bagi iklan pula , earning akan meningkat jadi sales anda juga akan meningkat

*kerjasama amat diperlukan kepada bakal-bakal sponsor GA ni k!

SALAM UKHWAH!










Sunday, 15 December 2013

The Inheritor a.k.a The Heirs

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
Annyeong!
tengah mood ber'korea' pulak...huhu
kalau tengok tajuk pon tau kan apa yang nak Akie ceciter ni
sekarang ni memang dunia Kpop ni memang dah sebati dengan kita
mahu remaja, kanak-kanak atau golongan dewasa juga
meminati Kpop ni...Akie pon suke!...^^
tapi memang tak boleh dinafikan lagi ada juga sebilangan orang
yang memang tak suka Kpop tau lebih senang ANTI-Kpop gituh...
alasan nya orang Kpop ni plastik...banyak sangat 'keplastikan'nya
yang tu memang benar tapi bagi Akie Kpop ni satu yang sungguh mengujakan!
Akie pon bukannya layan band-band Kpop macam Super Junior,
Bigbang, EXO, SNSD dan lain-lain tuhh...
Akie cuma 'giler' drama Korea...huhuhu... *malunye kitew!

Serius, Akie memang suka drama korea
bukannya Akie tak sokong drama tempatan
drama tempatan pon Akie suka...
Akie memang layan habis citer-citer tempatan gak tau!
tapi Akie lebih layan drama korea
sebab scene nye banyak scene berangan-berangan gitu
Akie kan suka bab-bab berangan-berangan ni...lagi-lagi bab cintan-cintan ni
I nombor satu uuu...
lagi pon, Akie suka tengok pelakon-pelakon korea yang memang hensem tu
walaupon plastik tapi sedap mata memandang
geram juga bila ada orang cakap lepas kutuk artis korea yang Akie minat
menggigil satu badan, ikutkan hati nak jer gigit telinga orang yang mengata tu
tapi jangan juga salah sangka, Akie pon suka artis Malaysia
yang Melayu tulen tetap dihati...^^

okehhh,
Akie ni memang suka merepek sampai lupa fokus utama topik ni
mungkin ditempat lain,tak berapa fames ceriter The Heirs atau 
juga dikenali The Inheritor
tapi kat tempat Akie ceriter ni memnag tengah HOTTTT!
Akie pon jadi HOT dek kena tunggu episode-episode yang belum tengok
masing-masing tercari-cari sesiapa yang ada episode yang deorang belum tengok
dan alhamdullillah, finally I done finish to watch it!
memang betul-betul best gilorsss!! tak rugi sesiapa yang juga peminat drama korea
dan tak pernah tengok ceriter ni...mesti tengok!


The Heirs 
ni dibintangi oleh pelakon terkenal korea
Lee Min Ho ( Kim Tan)
Park Shin Hye ( Cha Eun Sang)
Kim Woo Bin (Choi Young Do)
Choi Jin Hyuk ( Kim Won)
Kim Ji Won ( Rachel Yoo)
Kristal Jung ( Lee Bo Na)
Kang Min-Kyuk (Yoon Chang-Young)
dan ramai lagi ler...
drama ni mempunyai 20 episod kesemuanya

Sinopsis

"The heirs" mengisahkan tentang persahabatan, persaingan
dan kehidupan cinta muda, 
antara pewaris harta muda Kim Tan (Lee Min Ho) 
dan seorang gadis bernama Cha Eun Sang (Park Shin Hye).
Drama ini mengikuti sekumpulan istimewa, kaya, pelajar sekolah tinggi elit
kerana mereka dilatih untuk mengambil alih
empayar perniagaan keluarga mereka.
 Pelajar-pelajar yang kaya seolah-olah mempunyai segala-gala di bawah kawalan, 
kecuali kehidupan cinta mereka.
 Kim Tan adalah pewaris yang hensem dan kaya
 yang dihantar untuk belajar di luar negara di Amerika Syarikat 
Pada hakikatnya ,pemergiannya adalah satu bentuk buangan, 
 Di Amerika , Kim Tan terjumpa Cha Eun Sang ( Park Shin Hye ), 
yang tiba dari Korea untuk mencari kakaknya.
 Ketika itu, Kim Tan merasakan dirinya sudah jatuh cinta pada Cha Eun Sang, 
tetap[i dia tidak pernah menyedari bahawa dia
adalah anak perempuan pembantu rumah keluarganya. 
Apabila tunangnya Kim Tan , Rachel Yoo (Kim Ji Won ) ,
tiba untuk membawa dia kembali ke Korea ,
hatinya bercelaru antara cinta dan kewajipan.
 Sementara itu, bakal abang tiri Rachel
dan bekas rakan baik Kim Tan , Choi Young Do ( Kim Woo- bin )
 pergi ke sekolah yang sama dengan Kim Tan dan Eun Sang. 
Masalah timbul antara waris-waris ni
menyebabkan mereka mula menyedari
 perbezaan antara wang dan dunia sebenar .

Jadi apa tunggu lagi!
pergi download ceriter ni sekarang 
atau korang boleh ler tengok melalui online 


love this sweet couple ever!



sedikit scene-scene menarik



Thursday, 21 November 2013

Penamat hari-hari cutiku dirumah

Assalamualaikum~


Assalamualaikum bloggers.. : )
Akie kembali berceloteh
Alhamdullillah ,Allah masih memberi Akie peluang lagi untuk
berhidmat untuk Nya didunia ni...
kalau tak macam mana Akie boleh membebel taip kan?kan?
Thanks to Him again...^^


as usual ler, seronok punye holiday sampai terlupa dah nak habis sem break!*Cis!
geram betul sebab tak puas nak holiday , nak tatap muka family
nak tengok drama Playboy Itu Suami Aku
nak baca novel 'cintan cinton' Akie yang masih banyak lagi belum baca
* tu ler,siapa suruh tamak beli banyak-banyak

dah tu, tak kurangnya geram kat diri ni
sebab dah nak minggu akhir sem break ni baru ler nak berjinak-jinak
cuba masak something...Alhamdulillah,banyak juga benda yang dulu memang Akie
teringin sangat nak masak dengan hasil air tangan sendiri
sekarang , Akie dah cuba buat Aiskrim , puding roti , tart buah -buahan,
pavlova , spageti mushroom dan banyak lagi ler
yang pasti semua makan barat sana tu
sampai kena perli dengan mak ,dia cakap...
"ni asyik masak Western food jer...tak pasal-pasal nanti kalau kena kahwin dengan mamak
atau orang Negori camne??" [sambil ketawa macam mengejek ]
huhuk...nak buat macam mana...
andai jika betul pon Akie dapat suami  mamak ke orang Negori pon
dia mesti terima anak dara mak ni seadanya...ni tekak selera orang!
suka hati Akie ler nak masak per..
lagi pon, kalau betul suami Akie tu orang ntah pe-pe tu
nanti Akie berlajar ler masak masakan ikut tekak dia tu kan? kan?
setakat tengok resepi kat buku atau internet...senang je kan??
janji hati kena terbuka untuk masak dan yang penting RAJIN
kalau tak rajin jawapan nye sama jer...
masak sekali tu jer beria-ria ,lepas tu acuh tak acuh jer...*haha

back to my main topic,
akhirnya kami (pelajar matrikulasi seMalaysia)
kena balik juga Jumaat ni, sebabnya esoknya (Sabtu)
ada peperiksaan penting bagi kami,MUET
*ngeri dengar tau...
Akie ni dah ler tak study sangat untuk MUET ni
sibuk benor jadi anak dara 'TERrajin' ...
lagi pon Akie tak tahu sangat nak revise ape?
tapi telinga ni boleh naik bernanah dek hari-hari kena bebel
disuruhkan study MUET *sembam muka kat bantal

apa-apa pon, korang-korang doakan Akie dapat buat yang terbaik untuk
MUET ni, PSPM lepas tu dah tak boleh kata ape-ape
benda dah lepas tak yah ler nak dikenang-kenangkan??
so, sekarang ni Akie cuba positifkan diri
untuk teruskan jelah perjuangan ni
andai gagal, Akie terima seadanya, Akie pasti mesti ada hikmahnya
andai berjaya, Akie tersangat-sangat ler bersyukur kepada Yang Esa
Akie pon berharap sangat MUET dapat band yang dalam kategori selamat
tak nak ler kena ulang kan??

kepada sesiapa yang ada request resepi kat Akie
tak kira ler Facebook ke, Insta...
Akie nak ucapkan thank you sangat-sangat
terharuuuuu...kita ni baru jer belajar
so, rasa segan pulak nak share resepi kat korang
tapi sebab Akie sayang korang, Akie tersangat ler sudi berkongsi ilmu
resepi-resepi yang Akie pernah masak dengan korang semua
harap-harap, korang dapat juga masak dan yang pasti kena ler sedap kan?

okey...sudah sampai juga kepenghujungnya
sebelum tu , Akie nak ucapkan semoga maju jaya dan buat yang terbaik
untuk semua pelajar Matrikulasi SeMalaysia untuk MUET
kita sama-sama berdoa agar kita dapat apa yang kita inginkan
dan mari sama-sama tanam azam baru
do our best for the next semester
Azam???..err...4 flat ke??\
Akie tak berani...3.8 pon okeh ler...hahaha
(memang tak konfiden langsung Akie ni kan???)
Salam ukhwah dari Cik Akie...^^


Friday, 15 November 2013

Resepi Aiskrim dari Cik Akie

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
apa khabar tuan puan? Mak Jemah kembali didapur !!
*Mak Jemah ler sangat!Haha
entry kali ni Akie nak share resepi mudah lagi sedap
Aiskrim ala-ala Mc Flurry Oreo
mengancam tak dengar?*huhu
rasa terliur tak?sabar-sabar dulu ye
ni Akie nak share ler ni
korang boleh buat guna perisa lain jugak tau...
vanila ke, coklat ,peppermint dan lain-lain
ikut selera tekak awak ler nak letak perisa apa
sebab resepi ni memang asas punye
cuma kalau nak perisa lain
 letak perisa tersebut  masa dah bahagikan kepada beberapa bahagian oke?
ikut je step mudah ni..bahan-bahannya pon tak banyak

bahan-bahan:
1 tin susu cair (1 1/2 cawan)
1/2 tin susu pekat
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar ovalette

cara-caranya:

1) campurkan kesemua bahan iaitu susu cair, susu pekat telur , esen vanilla dan ovalette ke dalam bekas

2) putar kan menggunakan stand mixer selama 15-20 minit sampai jadi likat dan berkrim

3)kemudian,bahagikan kepada beberapa bahagian untuk letak perisa
* Akie bahagi kepada dua bahagian je, coklat dengan oreo yang sudah dikisar halus

4) siap! lepas tu masuk dalam tong sampah ye...haha...*acah jer!mestiler masuk dalam peti sejuk...huhu

mudah gilorrss an?
siapa cakap susah meh Akie campak dalam mixer...muahahaha...*gelak macam witch



Ni ler Aiskrim ala-ala Mc Flurry Oreo yang Akie cecitew tu


haaa...yang bekas kuning tu Aiskrim Oreo dan bekas biru tu Aiskrim coklat
Akie letak coklat malt jenama Malco jer...sedapp giler I kata youuu...haha..*macam gedik jerr

Apa tu ovallete?
ovalette  dikenali sebagai sponge cakes tabilizer atau sejenis bahan penstabil atau emulsifier

oke2...dah siap tunjuk kat Akie..hee...nanti komen ler kalau nak  tanya apa-apa
kalau tak faham pasal resepi ni...tapi tak kan ta faham kot...mudah je kan?
Selamat mencuba


p/s> nak copy tekan ctrl+c dan paste tau...Salam Ukhwah dari Cik Akie

Wednesday, 13 November 2013

Resepi Spageti Mushroom Semudah ABC!

Assalamualaikum~
Assalamualaikum ^^
Cik Akie kembali disini...
seperti biasa Akie harap semua readers sihat-sihat ye
Akie pon sihat jer...huhu
*tak de orang tanye pon???syokk sendiri le tuu..kihkih

Oke..back to our main topic
mesti ramai yang teringin nak makan sesuatu
dan mungkin korang tak ade idea nak masak apa untuk
breakfast, lunch atau dinner?
Akie cadangkan korang masak Spageti Mushroom istimewa Cik Akie ni
serius, memang sedap dan mudah
bahan-bahannya pon tak banyak
Just follow these steps oke?

Bahan-bahan:

*1 paket spageti (rebus dan ditoskan airnya)

Sos Mushroom
1 bawang besar - potong dadu
50 gram cendawan butang
1/2 cawan chicken stock /2 kiub pati ayam
2 sb butter atau planta
2 sb minyak masak
Garam
Black pepper
1 sk tepung jagung atau tepung gandum
Sedikit black pepper sauce
sedikit kicap (untuk pekatkan warna sos)


Cara-cara:
Panaskan marjerin dan minyak masak.
 Bila marjerin dah cair, goreng bawang besar hingga layu dan naik bau. 
Masukkan serbuk lada hitam. Biarkan sekejap. 
Masukkan tepung jagung. Sebatikan dengan minyak. Guna api kecil. 
Masukkan pula air yang telah dicampur dengan kuib pati ayam.dan sebatikan dengan bahan goreng tadi. 
Masuk cendawan butang. 
Titiskan kicap hingga menepati kehitaman kuah ikut selera.
 Biarkan mereneh dan memekat. 
Rasa terlebih dahulu dan letak garam mengikut kemasinan tekak awak.
Dah siap...mudahkan?



ni ler hasilnya...sedap an...Its really Yummiliciouss tau!

Tip daripada Cik Akie:
Jika kuah sos mushroom kurang pekat 
awak boleh lah bancuh 2 sudu tepung jagung untuk pekatkan lagi
dan jika nak lebih sedap awak masukkan sekali daun saderi...
pasti sedap...yum yum

Oke, sampai sini saje...selamat mencuba !!!

Sunday, 10 November 2013

My First Tutorial Pashmina...Mesti tengok!

Assalamualaikum~

Assalamualaikum
Ya Allah! Alhamdulillah...Finally I did it!
mula-mula Akie fikir malu sangat-sangat 
tapi atas desakan adik-adik Akie yang tersayang
Akie pon buat ler dua video Tutorial Cara pakai pashmina
hopefully readers yang lain pon dapat belajar 
tutorial ni mudah dan tak perlu banyak pin
kedua-dua style ni memang gaya yang selalu Akie pakai
tak kira ler pergi ke mana
Sori la ye muka tu memang coreng moreng
buat tergesa-gesa ler katakan
harap sangat awak faham

Tutorial Pashmina Mudah

Tutorial ni sesuai sangat kepada Hijabi beginner...yang ni asas jer


Tutorial Pashmina style messy macam Cik Akie 




maaf ler ye...sebab video kabur-kabur
tak tahu kenapa kabur-kabur sebab masa buat tu ok jer
*haha

harap-harap awak suka dan dapat pelajari
tutorial pashmina mudah ni
thank you very much kepada yang sudi tengok video tutorial Cik Akie
yang mengong ni...^^
Sori ler ye kalau ada typing error kat video tu
sebenarnya baru perasan de typing error
haha...nampak tak disitu yang sebenarnya Akie ni memang
bukan seorang yang teliti...*gelak

by the way,thanks for everything
Selamat menonton...^^

Friday, 8 November 2013

I love Maybelline!

Assalamualaikum~


Yuhoooo!!!
Assalamualaikum...
apa khabar readers?
hopefully sihat sejahtera...jangan terlalu sihat macam empunya blog ni sudah*keh3

So, kali ni Akie nak share sedikit pendapat personal
tentang produk Maybelline
siapa suka Maybelline angkat kaki please? *huhu

First time pakai produk Maybelline sejak 3 tahun lepas masa Form 4
mula2 tu hanya start beli Baby Lips...lip bam
budak sekolah mana boleh make up2 ni...
lepas tu da mula jinak2 make up sikit time Form 5
Akie mula beli B.B cream Maybelline dan untuk pengetahuan
Akie masih guma B.B cream Maybelline sampai sekarang
bagi Akie memang ngam kat kulit muka Akie
Akie selalu pakai tak kisah ler pagi petang atau malam
kalau pergi kuliah mesti nak tepek B.B cream
kalau tak muka Akie nampak sangat kusam
*nak tutup jerawat sebenarnya...hoho

Alhamdulillah
semua produk Maybelline memang memuaskan hati
baru2 ni pon Akie beli lipstick BoldMATTE
serius colournya sangat cantik
bila pakai rasa ringan jer bibir
yang pasti Akie suka sangat2

Hari tu Akie test foundation Dream NUDE Airfoam dan Dream Liquid Mousse
serius memang tekstur dia sangat ringan dan cepat kering
memang sangat best!
tapi sayang tak sempat nak beli sebab tak sempat nak test
colour yang sesuai kat kulit muka Akie...sob3
tapi tak pe,nanti kita serbu bedak asas cool gilorss tu...haha

So,apa lagi jom serbu mall berdekatan awak dan grab produk kecantikan yang awsome ni
chow dulu...tata

Dream NUDE Airfoam


Dream Liquid Mousse

lipstick BoldMATTE

B.B cream 




Thursday, 7 November 2013

Cuti Semester 1

Assalamualaikum~
Assalamualaikum...
dah lama tak update blog ceconet ni...kangen bangat! *huhu
hopefully,awak-awak sihat walafiat ye...
dan alhamdullillah kita diberi peluang lagi untuk beribadah 
kepada Allah dan bernafas...tersangat ler syukur kepadaNya
Iyalah siapa tahu ajal maut kita an?
diri ni pon banyak lagi dosa2 dan masih lagi bertatih untuk mendalami ilmu2 Allah ni
masih banyak lagi yang perlu dipelajari
nampak disitu bertapa jahilnya diri ni...huhu

Alhamdullillah
habis juga final exam untuk semester 1 ni
as you know,exam ni dikenali sebagai PSPM 
exam ni hanya untuk pelajar matrikulasi aje...
as usual, exam mana yang tak susah an?
bagi Akie, PSPM ni sangat scary
tipu betul senior2 cakap senang
kononnya UPS( exam mid sem) susah tapi PSPM nanti senang...????
*hampeh!!

apa2 pon nak ucap ler tahniah kepada diri ni
sebab Akie tau tak de sape pon nak ucap tahniah pada kite yang dan buat
sebaik yang mungkin...*sedih tau!
dan sekarang Akie dah berusaha ...so, tawakal jela
kepada yang ESA...Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita

ok...cuti-cuti panjang macam ni memang boleh tepu otak ni
*actually nak taip tepu dek lemak...keh3

habis lah ...
naik ler berat badan namapaknya
kononnya bila da masuk matrik ni da tekad nak berdiet
last2 janji hanya janji
Akie ni memang seorang yang selera besar
lagi2 buka peti ais jer dah macam paradise!
banyak makanan youuu~
just pilih dan makn...easy right? 
*easy untuk gain lemak ada ler~hihi

So,Akie nak ambil kesempatan ni nak buat wishlist

1) nak pergi shopping! *wajib
2) nak belajar buat tart buah...*yummyliciouss!
3) nak buat DIY ...felt craft *gambar nanti kita update tau
4) nak upadate blog daily diaries
5) nak beli 2 helai skirt maxi...OMO!
6)nak belajar bawa motor...*bakal minah rempit nampaknya
7) nak jadi SUPERWOMAN...*superkakak pon oke ler~
8) nak buat Video macam vlogger tuu...*tak pernah buat...nak cuba
9) latih tubi writting...*MUET
10) nak jadi THE best of THE best...Amin^^


ok...da buntu nak taip pe lagi...selamat bercuti
dan Salam Ukhwah dari Akie...love uolls!


Saturday, 21 September 2013

# Jom tambah kenalan..

Assalamualaikum~

Assalamualaikum
I am here...aduh aduh..dah berhabuk blog ni
sawang labah-labah merata-rata...huhu
apa-apa pon Akie rindu korang2...terutama sekali readers Akie yang setia
sorry sangat sebab dah lama tak update blog sebab buzy
dengan kehidupan sebagai pelajar matrikulasi
al-maklum saya ni bukannya pandai so take time ler nak masuk ilmu
otak ni memang lambat pick up sikit tapi still boleh working ler *gelak
By the way,Akie sebenarnya baru buka akaun Instagram
dan WeChat...so,sesiapa yang ada akaun Fb,Twitter,Instagram dan WeChat
boleh ler tukar2 dengan Akie
jom ler kita tambah kenalan dan kongsi ilmu tentang dunia blog ni
jangan ler kedekut ilmu yup...*kehkeh
Facebook  Twitter  Instagram

WeChat id> miss_akie

jangan sombong2 ye...luv u~



Wednesday, 10 July 2013

#Kehidupan ku sebagai seorang pelajar matrikulasi

Assalamualaikum~

 Assalamualaikum...jawab!!
haha....tau kan apa hukum tak jawab salam...
oke2...Akie kembali berceloteh diruang blog ni...
fuhhh....dah berhabuk da blog Akie ni erk?
maklumlah saya ni sudah jadi pelajar kembali...
baru jer berapa bulan honeymoon dah kena belajar balik....
bukan mengeluh tapi memang kena timing balik niat ni...hehe
Tutorial...assignment...nota 
and the other else...lagi?!lagi?!
yang pelajar matrik mesti faham kan apa yang dok Akie bebel ni...
dari pandangan peribadi Akie...
Akie rasa pelajar modul satu ni memang banyak homework
nak cerita ni...
ada satu member Akie ni...
pukol 4 pagi baru tido...sms dengan balak ke??
tak lah...buat homework katanya...
Akie kata lah yang takkan buat homework jer??
abes tu da siap ke akhirnya?jawapannya...TIDAK...
time tu memang Akie dah agak da jawapan dari mulut dia tu...
sebab Akie pon mengalami masalah yang sama
tapi Akie tak de lah stay up tengah malam sampai pukol 4
macam dia tu...mau tak terlentok masa kuliah esoknya..
tempah maut namanya tu...

Apa2 pon Akie sedar sebagai pelajar matrik yang sememangnya
banyak homework...jangan sesekali tangguh homework
tu walaupon due date lama lagi...karang tak masal2 tak sempat nak buat
ditambah lagi kerja yang lain
tu belum dengan dinamikanya...sabar jelah ye..apa2 pon
 setiap yang kita korbankan pasti membuahkan kejayaan yang kita impikan
insyaAllah.,..dengan usaha bersertakan doa pasti akan berjaya
yang penting mengadulah pada Allah swt
jangan lupa padaNYA
DIA sedia mendengar rintihan kita...^^



as cute as me right?!(perasan tol!)




my quotes today~
Slam Ukhwah dari Cik Akie...
Dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 
Jom tambahkan amal sunnah kita!!!^^


Saturday, 22 June 2013

#Jerebu melanda KMJ!!!

Assalamualaikum~
Jerebu...ingatkan asap pak cik tukang kebun bakar sampah pagi2 buta ni...
kononnnya bangun pagi nak hirup udara segar ler...hampeh!
 satu sedutan membawa padah...kempen anti rokok ke ni???
sabar yer warga KMJ...jom ganyang Indonesia...sedap2 dia jer nak bakar hutan..
sekarang ni bukan sahaja internet meluas sempadan
JEREBU MELUAS KAWASAN...baru kena yek???

Tenenettt...bunyi mesej masokkk!
buka mesej..=_=
'As salam.Ini adalah makluman dan arahan yang diterima dari BMKPM pada 23/6,jam 9.44 am; PELAJAR KMJ DICUTIKAN PADA ISNIN.24/6 HINGGA DIMAKLUMKAN.....bla bla bla '
respon??konfem ler Akie melompat macam budak kecil dapat ice cream...^^
thanks a lot to Nadd sebab hantar teks yang sungguh best tu..
rasa macam nak demam pula bila dapat mesej tu...(demam kegembiraan!)
actually,Akie memang mengharap sangat hari ni tak yah balik terus
tapi apa kan daya assignment banyak lagi
tuto fizik laa math,kimia dan nak senang kan cerita pakej lengkap lah
kalau sehari tu tak de homework mmeng pelik tapi mustahil lerr
abes rosak sistem otak Akie...pening2~

Okey...berbalik pada ceciter KMJ...
first at all, Akie sangat2 gembira akhirnya Akie dapat juga membuat keputusan 
antara nak tukar modul 1 ke modul lain...jawapan?TAKKK...
Akie tak tukar pon...sebabnya bila difikirkan balik Akie
rasa modul 1(bio,kim,fiz,math) tu Akie boleh kot....
walaupon dengan bangga nya
 quiz 1 math dn fizik Akie sangat ler 'hebat' resultnya
terok...mahu tak nanges dibuatnya...
nasib baik ada Zue...siap berlanja ais krim lagi ><

apa2 pon Akie gembira juga bersama dengan kelas MS 5
yang sporting giler abes tu
masuk jer kelas ni macam2 kerenah ada
ada yang mulut kecoh abes,speaking everytime,
tak geti duduk diam dan banyak lagi ar...
for our monitor,Akie nak ucapkan terima kasih banyak2 sebab
 agak prihatin..I guess...maklumlah saya ni suka ponteng kelas....HARUS~~~

For my new friend,Afina...
semoga cepat2 sembuh dan kembali ke kolej...
rasanya nanti bukan Fina yang tanya pasal perlajaran kat Akie tapi sebaliknya...
maaf lerr Fina...Akie ni agak lembab sikit...orang lain naik kereta api ekspress
akie masih mengayuh basikal...sedih~

ROOMATE???
love you alll!!
Nadd ,EE Wern dan Syikin...korang memang the best r..
sepanjang kita sebilik alhamdulillah Akie memang boleh ngam dengan korang
tau tak?? kiteorang sekarang ni tengah praktis berspeaking...haha
al maklum tahun ni nak ambik test MUET...wish us band 6!amin...

akhir kalam , AZAM?????!!...4 FLAT!!!(tread mark KMJ...^^)


 sambutan birthaday roomate Akie yang sebelah kanan tu...Happy belated birthday!
jangan merajuk ye sebab kiteorang sengaja wish lambat...


Saturday, 18 May 2013

#Cik Akie akan ke KMJ! Hwaiting me!

Assalamualaikum~
 Salam....
tadaaa! dah lama gak ye Cik Akie tak meng'update'
sebarang entry di blog ni...
memang laa, minggu lepas laa minggu yang paling memenatkan
dan tahap tekanan mental paling serius!!HAHA
Akie dapat tempahan 18 pencil case dari seorang ustazah kat
Sek.Agama Kampong Jawa....ermmm...bangga ler jugaaa
tapi yang tak seronoknya dia tempah last2 minit
tak ke jenuh Akie dibuatnya...
siang malam bertungkus lumus siap kan semua tempahan 
dah tu ada gak tempahan keychain nama dari kawan2 adik Akie
pening...pening...
apa2 pon hasilnya agak lumayan ...
sebab dalam masa 2 hari je Akie dapat RM 250...untung lerr juga an?!
 oke...fokus pada tajuk entry Akie ni...
actually Akie dapat gak UPU..
.Akie dapat Diploma Sains Math kat Uitm...
UITM mana...alahai...dekat je...kat Segamat...
jalan kaki pon boleh kot...cume penat sikit jelaaa...
apa2 pon Akie bersyukur sangat2 kat Ilahi sebab 
Akie dapat rezeki yang mungkin ada yang tidak mendapat
sebarang tawaran mana IPTA/IPTS kat luar sana tu...
tapi Akie nak beri sikit nasihat
walaupon korang tak dapat apa yang koang mahu
korang kena ingat
setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya...
so, jangan lah berputus asa...maybe rezeki korang ada kat tempat lain
yang ambil STPM...I wish good luck to you all...
nanti kalau ler ada rezeki kita boleh masuk U sama2 nanti yek?!
InsyaAllah...Amin...

Akhir kalam,sebelum Akie menutup 'karangan' ni,
Akie nak wish kat diri ni agak Akie dapat buat yang terbaik
dandapat mencapai cita2 Akie iaitu Pegawai Farmasi
semestilah pilihan Akie ialah Pharmacist!...xD

dan sesiapa yang masuk gak kat KMJ...kita jumpa kat sana ye...
oke...SALAM UKHWAH dari Cik Akie

p/s-->jom lah tukar2 link awak dan konfem saya akan blogwalking
dan follow awak!...=D

Tuesday, 30 April 2013

# Pakej lengkap Pizza!

Assalamualaikum~
Assalamualikum....
Oit??!mesti korang tertanya-tanya tentang tajuk entry kali ni...
sebenarnya Akie nak kongsikan dinner Akie dengan family Sabtu lepas...
time tu memang meriah...al-maklum,the trouble maker one sudah balik
dari TGB...bila 'budak baik' ni balik,konfem rumah ni riuh rendah dibuatnya
jadi nak dipendekkan cerita supaya Akie tak buat karangan panjang menjela nanti
Akie dan mak Akie dah rancang sebelum ni
 kalau adik Akie tu balik nak buat Pizza!!
masa time buat ni...semua yang kat dapur memang riuh rendah...
macam ada orang buat rewang!
kami (Akie,Emak dan Bibik) sibuk buat piza...piza apa??
entah lerr...Akie rasa Pizza burst dengan topping!
ada ayam,nenas,daging,sotong dan banyak lagi!
kalau boleh nak penuh topping pizza tu sampai tak nampak rotinya...
# topping untuk menempel lemak di perut!
kiteorang gak buat sup cendawan dan Roti Garlic...
yummm!memang sedappp


# Haaa!tak besar lagi ke tray tu???

ni la piza nye sebelum masak...penuh dengan cheese...
komen?sedap tapi cepat muak sebab banyak sangat bahan topping tu
rotinya da oke...lembut pulak tu..
# lebih elok ler daripada roti piza masa first time buat duluu


dan sebelum Akie mengakhiri karangan Akie ni
Akie nak share sikit gambar tempahan yang baru Akie buat ni...


* ni Hp Strap Ninja---->RM3
murah jerr....XD
comel ta???Akie dapat idea ni sebab adik Akie suka sangat main game ninja...

SILA TINGGAL KAN KOMEN AWAK!!!







Friday, 26 April 2013

# Dari Selatan ke Utara????

Assalamualaikum~

 Assalamualaikum...
Hye korang-korang!!!
Akie kembali berceloteh...
semoga awak-awak sentiasa Gwiyomi
*Gwiyomi fever!!!

Mesti ramai lepasan SPM 2012 sedang seronok + gembira dengan 
tawaran dari mana-mana terutama yang terbaru iaitu Matrikulasi....
apa-apa pon tahniah!!..Akie pon dapat tawaran matrik tapi.....
Jauh betul!!!!Dari Johor Akie dicampak ke utara,Kedah???
Akie dapat Kolej Matrikulasi Kedah!!!
macam mana ni??? Akie tak minta pon Matrik jauh-jauh
apatah lagi Kedah??? lagi jauh dari USM tempat Kak Long belajar.....
HUKHUKHUK......T^T.....sedih yang tak boleh diucap~
dah tu bukan je Akie seorang je tercampak kat situ...
ramai budak SUKSES ke sana???
agaknya majoriti budak SUKSES tercampak jauh ke utara kot....
# Curious~

apa-apa pon Akie harap tawaran UPU lebih baik
dan  berharap sangat dapat course Farmasi 
sebab minat sesangat-sangat!
Akie tahu mungkin ada yang akan mempersoalkan tentang
prestasi Akie...tapi Akie dah tak kisah dengan semua
orang yang asyik kata benda yang negatif kat Akie
tapi Akie yakin Akie boleh buat yang terbaik untuk dapat
menjadi seorang Pegawai Farmasi yang berjaya suatu hari nanti!
bila Akie cakap sesuatu dan tekad, Akie akan buktikan!!!
# cakap sambil tangan didada!TEKAD!

Akie tak pernah buat sesuatu itu dengan membuta tuli
Akie ada pegangan yang sendiri!
Jika ada yang mengkritik!
Akie akan tunjukkan yang pendapat mereka adalah SALAH!!!
# Ucapan untuk pidato ke ni????>____<

Dah ler...Akie ni asyik membebel entah apa-apa tah...
baik tutup je karangan ni cepat-cepat
sebelum ada sesiapa bom blog Akie ni...

ANNYEONG!!!!!!  O________o


walaupon Akie tak minat k-pop sangat
 tapi Akie suka tengok muka comel AWAK!!!!!!!
IU~
siapa sokong Akie ????