Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Friday, 28 December 2012

Soulmate ku...dimanakah kau?Wujudkah kau?

Assalamualaikum~

Ting Tong!
Cik Akie kembali berblogging...
Alhamdulillah kerana Cik Akie masih diberi
peluang lagi untuk bernafas dimuka bumi Allah ni...
al-maklum...saya kembali diuji oleh Allah SWT
mungkin benar Cik Akie banyak dosa
Cik Akie bukan manusia yang sempurna
sentiasa melakukan kesalahan dan berharap
untuk memperbaiki diri dari masa ke semasa...
adakala Cik Akie seperti menjadi orang lain 
kadang-kadang gak terlalu teguh pendirian...
entah ler...normal le bagi seorang 
manusia seperti Akie ni inginkan kepuasan
dan menjadi yang TERbaik...
siapa yang tak nak jadi yang The Best!
tapi kadangkala kita mesti jadi diri sendiri
caranya?...bina personaliti kita dengan bijak...
ada orang tu dari luar kita tengok macam sombong...
tapi siapa sangka dia mungkin baik hati 
dan lebih baik dari kita...
ada gak yang dari luar nampak perfect...
tapi hakikatnya siapa sangka dia lebih teruk daripada
yang disangkakan...

Akie tahu Akie sendiri banyak cacat cela tapi
Akie rasa tak salah nak memperbaiki diri
menjadi yang lebih baik...
mungkin ambil masa sedikit
tapi lambat laun pasti akan berlaku perubahan 
sedikit demi sedikit...siapa tahu...
so...don't judge a book by it's cover...
cuba dalami siapa dirinya...
mungkin dia ISTIMEWA untuk kita


Actually,Akie teringin nak ada soulmate...hehehe
[cakap je la ni yang sebenarnya nak cakap]
saja nak bebel-bebel sikit...
bestnya kalau ada SOULMATE...
tapi Akie lebih suka...
 kalau SOULMATE Akie tu LELAKI...[gatal!]
mungkin seronok sikit kot...


Thursday, 27 December 2012

Blog Cik Akie TERselamat!

Assalamualaikum~
Pejam celik pejam celik
nak hujung tahun rupanya...
nampaknya umur kita akan meningkat lagi
termasuk diri ni...tak sangka dah 'DEWASA'
[dewasa lah sangat~]

Alhamdulillah~
baru je sebentar tadi Cik Akie telah menyelamatkan
kembali blog ni...
entah tak tahu apa puncanya
bila Cik Akie search URL blog ni
keluar entah web apa tah...kena VIRUS kot?!
tapi Cik Zue telah menyelamatkan
blog nonsense ni...dia cakap cuma kena
tukar template je..then,Oke!
hehehe
Thank you Zue...love you! 
# Muahx!


# BFF
Sayang korang sangat2! XOXO

Saturday, 22 December 2012

Cherating Time!

Assalamualaikum~

Assalamualaikum~
dah lama tak mengedit blog ni...terasa rindu yang amat!
burghh!..tau tak bunyi apa tu???
sebenarnya tu bunyi perut Cik Akie
baru lepas makan tengahari kat warung sebelah Santuary Resort,Cherating...
well...kami sekeluarga sekarang kat Cherating,Kuantan,Pahang
tengah vacation..oh,tidak!cuti-cuti Malaysia
ikut program CPR HOSPITAL SEGAMAT...program mak saya ler~
program ni start dari 21 Dis hingga 23 Dis...tak lama tapi macam-macam
berlaku beberapa hari ni...
dalam perjalanan nak ke sini pon
kami sekeluarga telah menghadapi satu peristiwa yang bersejarah!
kereta kami telah dilanggar oleh kereta team kami sendiri..wakaka...
tu lah...siapa suruh rapat-rapat sama  ini UNSER TOYOTA bapak gue...
kan dah remuk depan kereta hang!
kononnya nak konvoi ler tu..
siapa salah erk???!
orang yang menyondol kereta gue le yang salah ,bukan???
abah Cik Akie kata nanti balik Segamat baru report..oke3
nasib baik kami sekeluarga tak kena apa2...
iye lah...mana tau ada yang kene VIBRATE kepala nya..
takut mereng pulang nanti...aish, sudah!

Hari ni macam -macam aktiviti berlangsung...
antaranya lari dalam guni,
main tarik-tarik guna guni
dan yang paling best...bina Istana pasir...
alamak!tak de gambar le...
nak cerita sikit pasal istana pasir kami...
kami menggunakan konsep Piramid,Mesir dengan Tembok Besar China...
dua gabungan unik,bukan???
sayangnya...tak menang pon...hadiah pon satu jerk~
apa boleh buat...

Hari ni gak Pak Cu Aman belanja kami makan tengahari
lauk LOBSTER masak masam manis
dan KETAM masak lemak...slurppp
sedap sampai tak tau nak gigit pe...
conclusionnya...makin 'cute' le perut Cik Akie ni erk...

oke...akhir kalam..
semoga perjalanan balik kami sekeluarga esok
lancar dan diberkati oleh Allah SWT
harap-harap Pak Cu Aman belanja le kami keropok lekor pula ye???
peace!


Tuesday, 11 December 2012

Flash back time !!!

Assalamualaikum~
Sudah tiba untuk Flash Back time....
dah ta de keje le ni...

teringat benda alah ni...
Akie lukis masa Form 3...rasanya lah~
benda lama so da lupa...
teringat kat member-member lama ni...da lama ta jumpa deorang...
ada gak yang da pergi..dah tiba ajal
ada gak dah putus begitu je..tak sudi nak kawan dengan diri ku ni..hahaa

Opps!!!
saya ambil curi-curi dari FB Cik Zue..hee
jangan marah...
cute art~orang seni le katakan...
comel ta???akie yang palig kiri sekali...


ni adalah header yang Akie buat untuk Cik Azwen...
simple but I hope you will like it...ada ganjaran tak ni???
nak edit memang le tak susah mana tapi nak idea untuk edit tu
yang susah...kalau tak cantik siapa yang susah??Cik Akie gak kan???

Beberapa hari telah berlalu...dah lama Akie tak baca novel
Emak cakap baca tu dapat meransang minat untuk belajar...
betul ke???...ermm
betul lah tu...kata-kata seorang ibu sememangnya betul...
Akie bangga dapat ibu yang caring macam mak...huhuhu

Rindunya kat korang...


ni le adik-adik yang sentiasa menghiasi hari-hari masa kat dorm...
I hope you all will be mature..
dont be childish...after this you will get any junior...
do not bully them oke??




pesanan Cik Akie untuk adik-adik Jerai 1 Form 4...
tak yah pindah le...
apa kata korang naikkan nama sekolah kita untuk SPM nanti...
kalau betul le alasan korang pasal sekolah kita tak de budaya study itu tipu ler...
cuma tak ramai...so,apa kata korang yang memainkan peranan ni untuk 
menyemarakkan lagi study...korangkan batch yang rajin dan Sukses!!!hee


terutama Cik Dayah ni...bila hang nak kerja jangan lupa ajak kita...hee
belanja le sekali ye???hee
pesanan untuk Cik Dayah...
jangan lah terlalu bertegas dengan lelaki
tak semua lelaki seperti yang Cik Dayah bayangkan...

oke...oke 
jom dengar lagu ni...tekan PLAY ye...


harap enjoy dengar lagu ni...
J Min ( Stand Up )

siapa yang tengok cerita drama To the beautiful You
mesti tahu lagu ni...



Thursday, 6 December 2012

Henset ku Ting! Tong!

Assalamualaikum~
Salam...
haa...Cik Akie nak cerita something ni...

Cik Akie : Huhuk...(menangis)
Cik Nina : Napa ni Cik Akie...ceciter le sama Cik Nina...wing3
Cik Akie : Henset saya~(menangis lagi kuat)
Cik Nina : Kenapa dengan henset awak??takkan lah rosak lagi....
Cik Akie : (angguk seribu kali...)
Cik Nina : OMO....bukan baru betulkan baru-baru hari tu...tak kan le...(shock!)
Cik Akie : yee...(jawab dengan lemah)
Mr. White: What???What happen to your handphone? His oke?
Cik Akie & Cik nina : 'His'????(hairan + terkejut)
Mr. White : I called your handphone 'his' because it's your friend...
Cik Akie : Oke..whatever...haaa
Cik Nina : Jadi kau rancang nak henset apa pulak???
Cik Akie :Ermm...I phone 4 ataupon...Samsung Galaxy XXX..haaaa
Cik Nina : Melampau!!!banyak duit kau nak beli henset mahal-mahal???
Mr. White : Samsung Galaxy XXX???what is that?
Cik Balqis : ngeee(tayang gigi...)


Tuesday, 4 December 2012

Blog Cik Akie berubah!

Assalamualaikum~
Salam...Cik Akie kembali berceloteh
Merepek di blog ni...hahaha
Baru je sebentar tadi Cik Akie mendapat idea yang mungkin...bernas?..haha
Sedang diri ni diserang dengan demam bosan dirumahnya...ada sesuatu yang telah datang dikepalanya

Jeng...jeng...jeng
Idea untuk ubahkan blog ni menjadi lebih unik...unik kot?hee
Harap para pembaca berminat dengan idea karut Cik Akie ni ye?!
Cik Akie cadang nak wujudkan satu komuniti imaginasi yang diwujudkan oleh Cik Akie sendiri
Ideanya bergini...Akie telah mewujudkan beberapa watak imaginasi Cik Akie untuk memainkan watak didalam dunia Cik Akie yang sebenar
Haa?apa macam?oke ta?
Akie baru lukis beberapa watak seperti Cik Akie,Abah,Emak dan juge..hee..Mr.Right nanti jika ada kesempatan Akie akan cuba wujudkan lebih banyak watak
Hope korang suke...>_<


memperkenalkan Cik Akie...Mr.Right..Abah daann Emak!
heee...comel tak?
Cik Akie lukis sendiri tau...jangan jelez...
walhal Cik Akie hanya lukis guna paint je...peace!

ni lak watak Cik Nina...Paan , Ayuz dan Pami yang comel..hee
Paan Ayuz dan Pami 2 adik-adik lelaki Cik Akie tau...
komen????....sangat nakal!!!
Cik Nina tu bestie Cik Akie..haa


ni watak comel2 saye....Cik Ika,Cik Pah, Cik Zue dan Cik Dayah....promote mereka ke??heee...
kalau le mereka yang sebenar ni nampak...Cik Akie tak tahu nak jawab apa..
tak pe...Cik Akie pasti mereka tak kan marah
lagi suka da le kot...heee


watak2 ni sememangnya misteri...tak wujud dalam realiti sebenarnya...
kalau perasan lukisan doodle ni makin lama makin tak cantik
maklumlah...bila buat sesuatu pasti akan bosan akhirnya..haha
untuk pengetahuan pembaca Mr.White tu sebenarnya orang putih...seorang yang sensitif...
Emo boy????sangat cool!

akhir kata
semoga misi ni berjaya...yeah!!!







Sunday, 2 December 2012

interview EDUCAMP UTP 2013

Assalamualaikum~

Salam pembuka bicara...
dah lama tak update blog nonsense ni...haha
seronok nye hati ni bila dapat teroka internet...
al-maklum,da habis perikse...untunglah~

jeng...jeng...jeng..
TIDAKKK!!!
tak lama lagi Cik Akie akan pergi ke Perak...
bukan nak pergi makan angin tapi...
pergi INTERVIEW maa...
my first interview tuuu....takot~
dah le kena speaking..Cik Akie kalau dah speaking mahu tak terbelit lidah
silap-silap ada yang ayatnya tongang terbalik...adush~
dah le belum bersedia...tapi Cik Akie yakin boleh buat yang TERBAIK!!!!

siapa-siapa yang pergi juga kat EDUCAMP 2013 ni
comment lah ye dan kongsi-kongsi lah apa-apa pasal EDUCAMP ni ye~
yang dah pergi sebelum ni...kongsi-kongsilah pengalaman
tolonglah bantu Cik Akie daripada 'menggigil' masa interview tuuh..

tanggal 27/11/2012
tarikh karamat yang takkan dilupakan kepada Cik Akie
hari terakhir Akie menjawab kertas SPM...subjek Biologi
boleh jawab tapi tak tahu lah dapat score ke tidak???takut nak agak-agak...
kertas subjek lain????huh...jangan tanya...majoriti bagi Cik Akie susah..
tak tahulah dapat apa...biarlah,benda dah lepas dah tak boleh nak buat apa-apa
SPM sekali je seumur hidup
siapa suruh Cik Akie main-main,tak bersungguh-sungguh,an???!!

lepas ni Cik Akie mesti rindu gile kat budak-budak SUKSES terutama
adik-adik ku di Jerai 1...
masa kat asrama,Cik Akie terlalurindukan dorm sampai study pon kat dorm Jerai 1
walaupon sudah ditempatkan di KInabalu 2...hahaha
nanti kalau dah naik sekolah,adik-adikku jangan lupa baca memo comel akak kat loker Beena ye..hehehe
nanti kalau jumpa Akak kat luar,jangan lupa tegur-tegur ye..
jangan sampai ada yang terkam Cik Akie sudah~
wing2...


lesen...Cik Akie nak ambil lesen tapi Abah macam tak bagi je,,,
dah tuh kena jadi tutor rasmi Cik Ika..dah macam jadi cikgu tadika pula..
Cik Ika tuh dah le liat nak baca buku..kalau dah lancar lain la cerita...
ada je alasan tak nak baca buku...
nampak je Cik Akie dah membuta ,bukannya nak kejut...ambil kesempatan!!
cabut lari le...aish~

dah le , Akie nak pergi baca cerpen kat Penulisan2 u..haha


i will iss you all


gambar semasa hang out dengan adik-adik..adush,malu!


salam mesra dari CIK Akie...Salam...

kepada yang mahukan tips interview Educamp
tekan SINI



Saturday, 29 September 2012

Assalamualaikum~

Salam pembuka bicara dari Cik Akie~
sudah lama tak berceloteh di blog sunyi ni...
al-maklumlah,saya masih belajar...spm candidate
lagi beberapa hari lagi Cik Akie
akan menduduki peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia 2012 (SPM)
huh~risaunya.....wish sangat Akie dapat keputusan yang amat cemerlang
Akie harap Akie sempat buat anjakan paradigma walaupon disaat-saat akhir ni
Akie tak kan putus asa walaupon trial hanya dapat 4 A je...
I wish good luck to myself...
hope i will get straight A for SPM 2012
insyaAllah~


sampai disini sahaja...
dikalau ada kesempatan dilain hari...
kita berjumpa lagi ye...
WASSALAM



BALQIS CAN DO IT!SEMUANYA BERGANTUNG USAHA KAU!!!BUKTIKAN PADA MEREKA ENGKAU BOLEH MELAKUKAN..YES!


Saturday, 25 August 2012

Selamat Hari Raya!!

Assalamualaikum~
 
Salam sayang dari empunya blog...
dah berkurun rasanya tak update blog ni...maklumlah,Cik Akie masih
pelajar yang masih tidak sedarkan diri akan menduduki peperiksaan
besar pada tahun 2012 ni...SPM,ngeri mendengarnya
saje nak menggatal tangan menaip something kat blog ni...

Selamat Hari Raya!!!
walaupun dah nak penghujung raya, Akie nak juga ucapkan
kepada kepada semua yang mengenali diri ni dengan tulus ikhlas
Maaf Zahir dan Batin
kalau nak duit raya takat 20 sen boleh la ye~

Ucapan kepada semua SPM candidates 2012
yang mana belum trial tu,good luck
mari kita bersama sama ingat SPM yang akan tiba
Akie takut bila memikirkan Akie ni nak SPM
padahal,study pon masih malas lagi...adush~
impian punya lah besar tapi usaha nya ciput habis
ni TAK BOLEH JADI!!!!
you must change by right now!!!
karang baru nak menyesal dah tak berguna...

maaf ye, kepada semua pembaca yang sudi baca blog ni
Akie dah tak boleh nak selalu update blog ni...
nak fokus pada SPM
insyaallah,Akie akan sentiasa update info2 TERbaik! bila dah habis
periksa nanti...

Akhir kalam,kepada yang sudi meluangkan masa melawat blog ni
Akie nak ucapkan THANKI|E VERY MUCCHHHH!!!!
sayang korang sangat2!

dah nak chow ni...semoga kita berjumpa lagi...
WASALAM~

                    

Thursday, 12 July 2012

Hear this song my dear~

Assalamualaikum~
Lagu untuk sahabat2 Akie >_<


bila dengar je lagu ni Akie teringat kat kawan2 Akie...
cuti 2 minggu ni rasa terlalu lama




sekarang akie betul-betul terasa kesepian...
tak de teman disisi...
miss you all!!!
Akie tahu Akie banyak buat salah kat korang...
hope sangat korang maafkan Akie sekiranya diri
ni telah melukakan hati mu sayang...

Akie takut untuk terima hakikatnya 
tahun ni tahun terakhir Akie di alam persekolahan...
tak nak berpisah dengan adik-adik tersayang
di Jerai 1...full of memories...
juga classmates yang penuh ragam lagi membuatkan hati ni
ceria...5 Sains 2...in my heart!!!!
p/s-semoga hubungan silaturahim ni akan diberkati oleh Allah s.w.t...AMIN

Friday, 16 March 2012

Assalamualaikum~

Salam [jawab jangan tak jawab]
Akie kembali merepek disini...
sorry ye kepada sesapa yang memang menyampah tengok blog ni...
Weihhh!!!![jeritan luar kawalan~]
korang tahu tak yang cuti sekolah nak habis..
tu bermakna kehidupan Akie sebagai pelajar akan
bermula balik...[bila nak habis sekolah ni~huk3]
dah tu kerja sekolah tak siap lagi...ULBS pon tak hafal lagi
Y.A!!!![singkatan YA ALLAH!!!]
tapi tak pe sebab kita mesti think positif selalu...
ada ura2 mengatakan naik cuti ni kena berdepan dengan
'roti john' Cikgu Mokhtar...adush!!!tu ler sape suruh study last minit...
kan ni pengakhirnya....dapat result 'GEMILANG'...gagal ler...

SERIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akie betul2 fall in love kat dia...
bencinya perasaan ni...kenapa lah Akie perlu menghadapi perasaan ni
sekarang lagi2 time nak periksa penting...
Akie dah tahan dengan semua ni...someone help me to forget him...
Akie rasa nak pengsan kalau hari2 dok teringatkan dia...
kang dah jatuh hukum apa pulak...takut dosa maaa~
tapi Akie tak kan goyah sebab Akie percaya dengan perasaan ni..
apa salah nya kita mencintai seseorang untuk dijadikan peransang 
untuk belajar and so on tapi kena ingat!!!
CINTAILAH ILAHI dahulu~
Ustaz Suhaimi pernah beritahu kat Akie yang kita tak salah
menyimpan perasaan kat seseorang tetapi ingatlah batasannya...
dan ustaz ada pesan kita boleh berdoa agar lelaki tu
jadi suami kita kelak tetapi doanya mestilah macam ni...

YA ALLAH!JIKA BENAR DIA LELAKI YANG TERBAIK
UNTUK KU KAU BUKAKAN LAH HATI NYA UNTUK MENERIMAKU
MENJADI ISTERINYA....
Hehehehe...
tapi kena belajar dulu...[asal macam ada unsur lain macam kat sini erk???]

p/s~jangan nak berangan Balqis!!!!

thankie very much!!!!

Wednesday, 14 March 2012

sembuhkanlah penyakitku ni...

Assalamualaikum~
tatkala ku bersedih pasti ada suara2
yang sentiasa memberi sokongan...
tatkala ku bergembira pasti ada semangat
yang sentiasa buat ku ceria...
terima kasih teman2 ku...
walaupon sekarang aku masih dalam peperangan melawan
kesakitan ku..ku tetap mahu tersenyum
untuk kamu...doakan aku cepat sembuh...
sentiasa berkan aku semangat untuk meneruskan 
kehidupan ni...
berikan lah aku kata2 peransang...
tanpa korang siapa lah aku untuk bersemangat...

mak dan abah...
terima kasih kerana sentiasa memberi kan aku
sinar harapan tanpa geti penat dan letih..
mak sentiasa menemaniku pada setiap jam
abah pula sentiasa tegas terhadapku supaya ku tak goyah...
walaupon kadang kala ku terasa dengan kata2 mu...
akak sayang mak dan abah~

semoga penyakit ni akan beransur pulih
kerana aku tahu Allah amat menyayangi diriku ni...

Sunday, 11 March 2012

Kau lah sahabat~

Assalamualaikum~

Salam
kali ni Akie nak kongsi pendapat dengan semua orang...
sejak kebelakangan ni Akie selalu 'mencerminkan'
diri ni dengan orang lain...[dah terbiat agak nya"]
Akie baru perasan Akie ni ada banyak kekurangan...
cacat cela dan kelemahan...
Akie rasa Akie ni teruk dan masih tak sedarkan diri...
tapi Akie juga masih bersyukur sebab Akie tahu 
mesti ada orang lain yang lebih teruk dari Akie...
Alhamdulillah sebab sekarang Akie dah semakin kurang sakit
tak macam dulu2...ni semua berkat sokongan dari family dan 
kawan2 Akie....thanks a lots~

Akie harap selepas ni sesapa yang kenal
empunya diri ni tegur2 lah saya andai kata
saya ada melakukan sebarang kesalahan sepanjang
perjalanan hidup ni...
juga sesapa yang ada terkecil hati dengan Akie
hope sesangat agar dimaafkan...sorry ye~


Akie juga nak ambil kesempatan untuk luahkan perasaaan ni...
kepada budak2 beBERqu...Akie minta maaf...
Akie tahu Akie bersalah tapi Akie bersama dengan orang lain
bukan bermakna Akie tak kawan korang lagi...
serious!Akie sayang korang tapi korang je tak tunjukkan
keikhlasan berkawan dengan Akie...
Akie sedih tau bila semua orang dok mengata korang..
korang bukannya orang lain tapi kawan Akie...
udah2 lah tu wat 2 ni...berubahlah...masing2 dah besar...semua nya dah matang..
buang2 lah tabiat lama 2...kitakan nak periksa...tak elok kita bermusuh-musuhan
please dan renung2kan lah apa yang Akie cakapkan ni...
Akie tahu korang mesti nak cakap Akie ni pengecut
sebab tak berani nak kata depan2...
tapi kalau korang nak Akie kata depan2...fine!!!Akie ON jer...
bukan niat nak cari gaduh tapi niat kerana Akie sayangkan korang...
kalau korang sayang Akie...korang tahu mana nak mulakan dulu...


thanks 4 everything my dear...love you allz~

Saturday, 10 March 2012

101 pekerjaan yang Akie inginkan lakukan

Assalamualaikum~

Salam....
dah lama tak update blog ni erk??!!al-maklum...masih budak sekolah...
Alhamdulillah...akhirnya keputusan PK 1 sudah keluar...result Akie boleh lah Okey gitu-gitu sebab usahanya pon gitu-gitu...tapi tak pe,Akie akan berusaha sampai cita2 Akie tercapai...

Sebenarnya Akie nak kongsi sikit tentang impian Akie...
Akie teringin sangat nak buat 101 pekerjaan sebelum dapat pekerjaan tetap nanti...
Akie teringin sangat nak jadi penjual bunga,jururawat,pegawai keselamatan,
jadi cikgu ke dan lain-lain ler...
bukan niat saja2 tapi nakkan pengalaman dan mencari erti kesusahan...
sekarang baru Akie sedar yang selama ni Akie belajar bukan kerana 
nak belajar tetapi kerana PERPERIKSAAN...
ad0yai...so,Akie kenalah betulkan niat Akie yg dah trpesong ni...
lepas ni dah tak de lagi alasan kenapa kita perlu
constant study...study kerana ILAHI bukan kerana EXAM!!!!
Akie harap sesapa yang terniat macam Akie tolonglah muhasabah diri...
sama2 kita ubah niat kita...masih belum terlambat...
setiap orang pasti akan melakukan kesalahan dan Allah sentiasa
akan memaafkan hambanya...

Akie masih ingat lagi time Akie dengar satu taskirah ni...
ustaz 2 cerita tentang periswa Rasulullah SAW menangis dari pagi hingga ke malam
apabila ditanya malaikat kenapa baginda menangis
baginda pula menjawab bahawa dia teringatkan nasib umatnya kelak...
setiap hari umatnya akan melakukan dosanya...adakah tuhan akan memaafkan mereka?
maka malaikat menjawab yang Allah SWT akan memaafkan mereka setelah mereka bertaubat
dan diampunkan selepas setahun...
maka baginda kembali menangis teresak-esak...
kemudian baginda bertanya bolehkah Allah memendekkan masa untuk diampunkan...
maka Malaikat pergilah menghadap-Nya dan bertanya
maka nak dipendekkan cerita Allah telah pon memendekkan tempoh dari setahun
ke 2 minggu,1 hari dan akhirnya sependek selepas waktu...
lihatlah berapa banyak pengorbanan Rasulullah untuk umatnya...
takkan lah kita sebagai umatnya tidak menghargai pengorbanan nya...
ayuh lah kita bersama-sama kembali ke jalan Allah yang sebenar
Akie tahu siapa diri ni untuk memberi nasihat tapi ingatlah
tiada siapa didunia ni sempurna begitu juga empunya diri ni...
semoga Allah akan memberikan sinar jalan untuk diriku~
INSYAALLAH~


semoga kita dikemui dilain hari...SALAM~

Saturday, 25 February 2012

New Girl

Assalamualaikum~

Salam...
Akie kembali berceloteh di blog ni...
Ya Allah!!!!PK 1 dah nak dekat...study belom lagi...gawat ni!!!!!!!
Akie ni dah la lambat pick up tak macam orang tu...
semua benda boleh...orang genius lah katakan 
kita ni dia mana lah pandang...huk3[jap!nak lap hingus yang meleleh ni~]
siapa tahu one day Akie akan berjaya mencapai cita2 Akie ni...
angan2 tinggi kena lah ada usaha yang banyak gak kan???
tapi tak tahu lah...perasaan malas tu asyik nak mengendeng je dengan Akie...
tak suka sesangat!!!!!
ni semua memang tak boleh jadi!!!!
tapi Akie takkan sesekali akan jatuh dan Akie akan teruskan usaha ni sampai 
Akie berjaya
nak tahu tak apa yang kelakarnya angan2 Akie ni

Akie berangan Akie berdiri kat atas pentas
semasa hari keputusan SPM keluar sebagai
pelajar straight A dan terbaik!!!keh3...
Amin~

Friday, 17 February 2012

Jom Tambah Geng Blogger

Assalamualaikum~

klik link ni untuk keterangan lanjut...sure korang happy~
peace no war...KLIK SINI!!!!


Saya Tersenarai dalam 1,000 blog terhebat

Assalamualaikum~



Sah awak ternganga....acah jer...nak tahu tekan le ye~
cara nak join nya senang dan mudah...
ikut je arahan yang diberi...
semua akan diterangkan nanti
till to see you again....


Thursday, 16 February 2012

Assalamualaikum~

Salam pembuka kata...
akhirnya Akie kembali meneruskan menaip
bait-bait perkataan kat blog ni..huk3
seronok rasanya bila dapat menaip
macam ni....excercise jari ler~
maklumlah dah berapa hari tak pergi sekolah
entah tangan ni boleh tulis macam biasa
atau tak...hek3
kerja sekolah pon banyak yang belum buat...ULBS nya lah...
entah bila lah Akie nak kena perform erk??!!!
mesti budak2 kelas tak tahu yang Akie masuk wad....
apatah lagi cikgu2 sekalian...dah lama tak masuk kelas Cikgu Tipah
rindunya nak belajar Add Math...
rindu gak nak dengar suara igauan SUKSES
semestinya lah MR. Mokhtar yang ku hormati...ceh!
kalau budak SUKSES tak kenal empunya yang dek Akie ceciter 
ni sah lah korang ni tuttttttt....[tak dapat nak ungkapkan]
segarang-garang dia pasti korang takkan lupakan dia untill you DEAD!!!
Akie rasa OK apa dia masih kat sekolah kita tu...
at least korang ngeri sikit nak buat hal erk...

cakap pasal sekolah tiba2 Akie teringat 
yang tahun ni tahun persekolahan Akie yang terakhir...
maklumlah...dah form 5...SPM candidate
tapi macam bukan budak nak periksa...
mana taknya kalau asyik buat kerja sekolah
bertangguh je...study pun tidak....Adoyai!!!!
Mak Akie kata jangan tension2 nanti perut tu meragam...
dah satu masalah lagi...gastrik melanda~
hope sangat lepas ni dah tak kena gastrik lagi...

KALAU TAK AKIE KENA PINDAH SEKOLAH...
OMG!!!!YA ALLAH!!!
DIJAUHIKAN!!!
JANGAN PISAHKAN AKIE DENGAN MEMBER2
DAN ADIK2 DORM KU TERSAYANG....
Akhir sekali Akie nak wish untuk diri ni...


BALQIS CAN DO!!!!!
yeah!!! 








Saturday, 4 February 2012

Akhirnya kau tinggalkan aku..

Assalamualaikum~


Salam ku mulakan bicara...
rasa sudah bertahun tak update blog benggong ni...
 nak cerita ni... ;>_<;
akhirnya penderitaan Am sudah berpenghujung...
sedihnya Akie tak dapat nak diungkapkan..
rasa macam baru je beberapa minit yang lepas kami berborak...
sekarang dia betul2 dah tinggalkan Akie
Akie masih ingat lagi pagi tu...
pagi yang sungguh sunyi 
hari dia akan tinggalkan dunia ni...
dia call Akie tengah malam...
Time tu memang Akie tengah diulit mimpi...
jangan cakap ler apa yang Akie sumpah seranah kat panggilan 
pagi2 buta tu...
tapi bila Akie tengok je kat skrin henset..
Akie terus menyepi...napa Am call Akie tengah malam ni erk?
time tu Akie cuma think positif je...
bila dah angkat panggilan tu...Akie terus senyum...dah lama tak dengar 
suara garau ni...rindu lah agaknya~
masa tuh Am ada minta maaf...nak tahu apa dialog kteorang???!

Am : Akie...Am nak minta maaf...sebab Am telah buat
        something yang tak patut Am lakukan kat Akie...Am tahu Am memang tak guna!
Akie : [senyap je~]
Am : Am tahu Akie maybe susah nak maafkan Am tapi Am hope sesangat Akie maafkan
Akie: [menyepi lagi]
Am: mungkin lepas ni Am dah tak dapat nak berborak dengan Akie lagi..mungkin sudah tiba                                                                          Am tinggalkan dunia ni...
Akie : ???????
Am : Jaga diri ye...jangan nakal2...jangan sesekali lupakan tuhan kita...janji ye yang Akie tak    kan nangis kalu lepas ni Am dah tak ada...
Akie :Akie dah maafkan ler...tu kan kisah lama...Akie janji Akie tak kan nangis...sumpah![terharu sebenarnya~]

dialog yang seterusnya agak peribadi ...
so,tak leh nak cer r...hehehe

Akhir kalam, mari kita semua sedekahkan al- Fatihah kat Am..

AL-FATIHAH


                                                             


Saturday, 28 January 2012

Belajarlah dari situ Akie!

Assalamualaikum~


Salam...
kali ni Akie ingin kongsi sikit tentang diari hati ni
sepanjang cuti Tahun Baru Cina~
Sepanjang minggu ni banyak benda
telah Akie pelajari...
Pertama sekali Akie belajar tentang ketabahan...
bukan senang untuk menjadi manusia yang tabah 
Akie sebenarnya bukan jenis yang tabah...
Walaupon semua orang tahu Akie seperti manusia
yang selalu dibuli...lemah...
Tapi Akie tak mahu semua orang menganggap
Akie sangat lemah...Akie tak mahu dijadikan boneka
Akie juga ada perasaan seperti mahkluk Allah yang lain..
terima kasih kat sesiapa yang pernah memberi sokongan 
kat Akie..saya amat menghargainya~

Kedua,Akie belajar tentang sikap malas...
nafsuku yang paling Akie mahu hindari...
sejak akhir2 ni Akie semakin malas...
malas nak belajar,study dan buat kerja rumah..
Akie malu kat diri Akie sebab terlalu pemalas
sampaikan Akie rasa tabiat ni terlalu melekat kat diri ni...
Akie nak berubah!
Tapi terlalu sukar...
Someone ...help me!
Akie tak nak jadi manusia yang malas...
Akie jeles dengan orang yang rajin2 ni...
macam mana mereka boleh buat tanpa
sebarang keluhan...tabik ar!
Tapi Akie pasti yang Akie akan dapat berubah..
kalu orang lain boleh jadi rajin...
kenapa Akie tak boleh erk?!
>_<

Thursday, 26 January 2012

Ujian Allah~

Assalamualaikum~
Salam...
dah lama tak meluahkan something kat blog ni...
maklumlah pencuri sudah diberkas...
tu lah padah nya mencuri broadband...ngee~
sebenarnya Akie sekarang asyik bersedih...
kadang2 kecewa kadang2 ceria...
hidup Akie dah tak stabil...
perasaan Akie kacau bilau...
dah lah tahun ni tahun peperiksaan SPM..
nak katakan Akie risau untuk study..
tak de lah beria-ria study..
tapi ni lah dugaan yang diuji oleh Allah oleh Akie...

sejak kebelakangan ni ...
Akie 'tersuka' kat seorang hamba Allah ni...
tak tahu lah pula bila Akie mula tersangkut kat dia...
semua orang tahu Akie ni jenis yang agak gila2 
dan memang muka tak tahu malu..
tetapi...sejak kebelakangan ni ...
asal Akie terserempak je dengan dia...darah terus menyirapkan muka ni...
malunye memang tak terucap lah...apa yang dimalukan pon Akie sendiri tak tahu...
bila dia mesra je dengan girl yang lain...tiba2 hati rasa marah ,kecewa dan sedih..
cemburu ke? entah lah...perasaan yang pelik...
Akie tahu dia ni pernah kapel dengan seorang member satu sekolah dengan Akie ni...
tapi Akie betul2 cemburu kat dia sebab rapat dengan dia...
kemesraan mereka membuatkan Akie rasa sangsi...

sekarang ni gak Akie dah ada habit baru...heee



tatatatatata~

Friday, 13 January 2012

New Year is 2012 !!!

Assalamualaikum~

Salam pembuka bicara~
dah lama Akie tak berblogging...terasa rindu...
sekarang dah masuk tahun baru...
empunya badan ni pon kena lah baru erk..
maklum lah tahun ni tahun SPM..umur pon dah 17 tahun...
thanx ye yang wish kt Fb Akie tu~
tahun ni sambut birthday kat rumah lagi...gastrik menyerang
tahun lepas pon Akie tak sambut kat asrama...tapi kat wad...hehehe
kene tahan wad sebab gastrik gak...sedih betul hidup ni...
bila lah nak sembuh...

masa nak pergi jumpa doktor semalam ...
Akie kena pergi check kat pakar 1,pakar sakit puan
time tuh  Akie pergi dengan abah naik motor...
sampai je kat sana Akie rasa mual...so,muntah ler...
nasib baik ada tong sampah kat situ...muntah kat situ jelah~
lepas muntah tu mak Akie suruh masuk satu bilik ni...Akie ikot jela..
ingatkan dia nak periksa Akie macam check pesakit biasa...
rupa2 nya nak scan perut Akie ni...
seolah-olah Akie mengandung lak...hehehe
habis je scan doktor tu print gambar rahim Akie...cutenye~
doktor kata ok2 je...alhamdulillah~
cuma Akie kena pastikan banyak buat exercise badan je...
lemak kat perut dah berganda...keh3
lepas ni Akie kena pastikan pemakanan Akie sentiasa terjaga agar gastrik tak berlaku dengan kerap
dan lebih teruk...
amin~