Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Wednesday, 30 January 2013

# Rahsia di sebalik SENYUMAN...

Assalamualaikum~
'senyum...tak perlu kata apa-apa~
hanya perlu ringankan mulut untuk mengukir senyuman
yang paling ikhlas...
sebuah senyuman boleh menceriakan hari kamu
dan juga orang di sekeliling kita..hi3
tahu tak???
senyum ada bawa banyak rahsia...
# para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu
senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat
meransang seluruh otot tubuh dan mampu memberi
manfaat yang baik kepada sistem saraf otak dan juga hormon~
# pengkaji dan peramal barat percaya
dengan memulakan hari dengan senyuman
bukan sahaja berupaya menceriakan hidup kamu
tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan kita
Apabila kita tersenyum, badan turut tersenyum
dan menganggap kita gembira

Kajian juga menunjukkan senyuman memperlahankan
aliran darah yang melalui sinus ke otak...
  
# senyuman juga bukan sekadar
reaksi gerak muka sahaja
tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan
endorphin dalam otak yang mengurangkan
kesakitan fizikal dan emosi seseorang
agar rasa lebih selesa
# senyuman yang comel tu juga
hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43
ketika mengerutkan dahi jendul anda...HAHA
p/s~padahal diri empunya ni juga jenis susah
bak senyum...hehe
Sedar tak bahawa sebenarnya kanak-kanak
ketawa lebih banyak dari kita yang dewasa ni...
kanak-kanak yang masih mentah ni
ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali
sehari bagi orang dewasa
Akie tahu
makin berusia makin jarang kita akan ketawa
lagi -lagi apabila dah masuk tahap dewasa
entah berapa kali le kita ketawa
Oleh itu bersama-sama lah kita
termasuk Ck Akie muhasabah diri untuk sentiasa
'bersedekah' dengan cara mudah ni
dah le dapat pahala
plus, dapat menyihatkan tubuh badan
Oke le tu...


Monday, 28 January 2013

Dinner bersama keluarga TERcinta...

Assalamualaikum~
 
Kali ni Akie nak kongsi sikit
pasal dinner kami yang PURRH!
 
Tanggal 27.1.2013
ribut tak..hujan pon tak...
tiba-tiba je abah Cik Akie ajak
pergi dinner kat McD...pelik??!
selalunya abah tak layan sangat makan burger ni semua
katanya tak kenyang...hurm~[berfikir...]
rupa-rupanya abah dah terpengaruh dengan iklan TV..kah3
tengok iklan PROSPERITY burger yang dua lapis tu...hee
SO,kami sekeluarga asalnya tak caya yang abah ajak makan
kat McD...ingatkan cuma ajak-ajak ayam je
 
sampai-sampai sana Abah terus order...entah geti ke tidak..
al-maklum abah first time makan kat McD
kami yang lain dah biasa lagi-lagi Akie dengan mak..
kami selalu dating kat McD...
 
time nak tunggu makanan Akie de tengok beberapa
remaja Cina kat satu sudut area dekat meja kami
pelik...sebab deorang sedang main mee yang Nampak macam liat
mati-mati Akie caya tu mee...rupa-rupanya tali
tak de kerja lain ke main tali kar McD..adush!
 
bila abah dah sampai dengan MEAL kami...
Akie saje je merengek macam budak kecil nak makan
burger abah sebab burger abah Prosperity dua lapis tu...
jelez T^T
tapi Akie dengan adik Akie punya lah ketawa terkekek
bila tengok abah tak geti makan burger tu...
sampai kena minta pisau...
nasib baik tak de pisau kalau tak buat malu je...
apa-apa pon Akie nak ucapkan
terima kasih tak terhingga kat abah sebab belanja kami
SAYANG ABAH!muahX!

 
nanti bila Akie dah berkerja
Akie berlanja le abah dan yang lain ye..
sekarang saya penganggur...no money no talk r!
 
ni le sedikit detik-detik
yang ditangkap dari lensa tak bertauliah
hehe...[Paan jangan jelez ye...]
 

 
 
 
 
 
 
bibik ku yang comel...jangan malu-malu ye..
 
 
wolaa!
 
ASSALAMUALAIKUM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Wednesday, 23 January 2013

cuti yang penuh dengan angan tak sudah!

Assalamualaikum~

Akie kembali melatah disini~
peae no WAR!!!
dah lama tak membebel di blog nonsense ni...
kangen sudaa!

banyak benda dah berlaku sejak kebelakangan ni
tapi...Akie perasan yang sekarang akie semakin
malas nak update blog...
padahal masa time sekolah dulu sedaya upaya nak update
kan mengong nama tuh!

baru-baru ni Akie kembali melukis...
dah lama tak melukis
ingat masa dulu-dulu...
Akie selalu melukis...anytime and anywhere
sebenarnya Akie tak pandai lansung melukis
ni semua bermula bila seorang kawan sekolah rendah Akie
tunjuk lukisannya....namnya Laili...
cantik lukisan dia...time tuh Akie memang jelez tahap DUNIA!
lepas tu member Akie sorang ni pon selalu tunjuk
lukisan dia...sampai sekarang dia masih kawan dengan CikAkie...
thanks anywhere~
[bangga Zue kalau baca ayat aku ni...haha!]

apa-apa pon Akie nak ucapkan ribuan terima kasih
kat semua yang menggembirakan Cik Akie eee...
saying korang sanat-sanat~

oke...Akie akhiri dengan beberapa gambar ni...
saja nak share...

 
ni le lukisan yang Akie lukis baru2 ni...
asalnya nak scan tapi scanner tu lak nak MAMPOS!
adush~
lelaki dalam gambar tu doctor taw...romantic tak????![gelak gatal]
 
 
walaa!
ASSALAMUALAIKUM
 



Saturday, 12 January 2013

Happy Birthday To ME!!!

Assalamualaikum~
*SELAMAT HARI JADI...
SELAMAT HARI JADI...
SELAMAT HARI JADI CIK AKIE...
SELAMAT HARI JADI~

ni lah budak perasan nyanyi lagu birthday sendiri
nak tnggu buah hati nyanyikan ...hampeh le jawapannya
apa2 pon nak ucapkan ARIGATO kepada mak ku sayang!
sebab belanja makan McD...hehe
sedap...makan Posperty Burger~yummy....
thankie gak kepada semua yang wish kat timeline
 Facebook Cik Akie...sayang korang!

So I wish to myself
hope I can be more mature
no MORE childish and be more feminine...
I think so~
Sekarang Cik Akie sudah 18 tahun...huhu
terharu sebab da DEWASA!
Mak cakap kalau nak cari pakwe da boleh [senyum nakal!]
walhal sebelom ni ak da cari...but still HAMPEH person...
NO KOMEN!!!

Saat ni Cik Akie memang kangen sama beBERque!
HAHA...teringin nak jumpa korang tapi ta de kesempatan lak...
saya tak de kenderaan mahu jumpa kamu seh~
cian Cik Akie erk...nak ambil lesen 
mak kata nanti2 dulu..
nak keje...mak ta kasi gak...sebab nak lepas 
rindu lama2 kat Cik Akie...
sebab maybe lepas ni Cik Akie akan masuk U ke
matrik or so on...hehe...
tak sangka da 18 tahun...rasa macam muda lagi lak

BYE2 SWEET 17....huhu


# wish Allah bless myself...

Tuesday, 1 January 2013

Selamat Tinggal 2012!

Assalamualaikum~

SELAMAT TAHUN BARU!!!
selamat tinggal 2012!
selamat tinggal kenangan
dan selamat datang hari-hari baruku...

Cik Akie daa lama tak hang out di bandar Segamat ni...
dah dapat keluar dengan family
lain pula masalah yang datang
time penting macam ni lah Cik Akie
diserang gastrik...
actually dah lama kena gastrik....
sejak 3 hari lepas lagi...
apa boleh buat...penyakit nak datang...
banyak-banyak sabar jelah kerja nya~
apa-apa pon Akie bersyukur sebab kali ni
Cik Akie tidak kembali melawat Wad Kecemasan
seperti selalu...well...orang sakit...
semua orang-orang kat wad kecemasan tu pon 
dah kenal Cik Akie...
tunjuk muka and deorang tahu le apa Cik Akie sakit...
NO KOMEN

AZAM baru....
mesti lah ada...tapi
azam baru ni dah mula datang kan hasil...ceh!
nak tahu???
rahsia...sungguh privasi~hehe

Opps...


KAMERA DSLR bakal menjadi milik kami~

Abah kata nak beli kamera DSLR!Yeah!!
#ni yang nak cium abah hari2 ni~

well...Akie memang dah banyak kali request 
kat parent Akie untuk beli kamera
tak sangka DSLR terus...
padahal Akie tak kesah kamera apa pun...
tapi...kalau dapat yang lebih baik ,apa salah nya kan?
tangan ni lebih sudi untuk menerima...wing3...