Follow CikAkie

Terima kasih kerana sudi lawat blog Cik Akie. Alang2 dah ke sini,Follow & like blog Akie dan tinggalkan jejak ya!

Wednesday, 21 December 2011

Azam 2012 Akie~

Assalamualaikum~

Salam...
macam biasa Akie curi2 online...
wanted girl kerana curi 'broadband'....
esok keputusan PMR keluar...tak tahu lah keputusan adik Akie OK atau KO
tapi Akie yakin dia mesti dapat straight A...maklumlah budak pandai~
Semalam Akie ada tanya dekat Mak Akie...
kalau Akie dapat straight SPM nanti Akie nak lappy dan kamera Canon Ixus...warna ungu~

comelnyerrrr....
mesti seronok kalu Akie dapat semua tuh...>_<

tahun 2012 Akie nak berazam untuk jadi seorang yang lebih bertanggungjawab...
rajin serta jadi more cleanliness...hahaha..tak senonoh betol
Akie juga akan berusaha bersungguh-sungguh untuk capai 9A 1 SPM ...ngee~
Akie juga akan berusaha jadi senior contoh pada adik2...ceh~
Akie juga nak beli banyak aksesori baju~minah yang agak gile fesyen...ye ke?
kalau boleh Akie nak pergi hang out dengan kawan2
lepas SPM pon jadi ler...plez mak abah~

Sebenarnya Akie akan kerja dengan ayah Akie sementara tunggu keputusan SPM nanti..
Mak Akie pon cakap nanti Akie boleh ambil lesen kereta 
dan ambil krusus menjahit...tak sabar nak jadi isteri mithali..
[berangan je aku ni...calon pon tak ada pon ada hati nak kahwin]
utamakan SPM dahulu...hehehe[gatal betul aku ni erk]




sejak kebelakangan ni Akie asyik merantau ke blog orang...
macam2 idea deorang ....Akie memang suka baca post orang
Tapi tak pe...lepas ni Akie akan dapat lappy sendiri
dan Akie akan bebas nak berblogging
doa2kan lah ye
^_^
me and my brother and sister...twin taw






Tuesday, 20 December 2011

Video pilihan Akie!

Assalamualaikum~
BigBang Secret Garden ~
i love these!


video ni diadaptasi dari cerita Secret Garden...
TOP hero~
GD heroin~




apa yang Akie seronok...
my hubby berlakon jadi girl...
cute sesangat....miss gila kat GD...
Akie paling suka babak masa tertukar badan...
dalam video ni TOP dan Suengri hencem sangat...arggghhhh
GD jadi girl yang sapa2 mesti tak perasan dia GD...
comel~
video ni Akie dapat tahu dari kawan Akie...Nuha
dia yang suruh Akie tengok kat youtube...
memang tak menyesal tengok...
untuk pengetahuan semua ...ni band kesukaan Akie...
ada 10 lagu Bigbang kat dalam handset Akie taw...
fanatik sesangat~
tapi yang menyedihkan GD
dah kena tangkap lorh....dadah
??????
masa Akie dapat tahu dia kena tangkap...
Akie nangis taw
sedih dan tak percaya GD hisap dadah...
tapi Akie tahu dia tak bersalah 
dan Akie akan sentiasa sokong dia...
Akie harap satu hari nati Akie dapat jumpa dia...
korang kene tengok taw video ni...
siapa2 dah tengok cerita SEcret Garden yang sebenar mesti excited...
kan?kan?kan?
semoga enjoy~ 


Luahan hati kecil ku~

Assalamualaikum~

Salam...
Akie dah tukar profile picture FB..ahack...

ni ha gamabar nya...
okey tak???
sebenarnya Akie dah lama tak online facebook...
baru je tadi bukak...banyak gile notification...semuanya game request...
Akie tak layan game lah...
buat penuh inbox je...

sebenarnya Akie nak luah kan perasaan...
perasaan sedih + kecewa + marah...
ceritanya begini~
minggu lepas Akie and the geng dah rancang nak hang out kat bandar sama2...
ala~bandarSegamat je kot...
kebetulan masa tuh mall 1 Segamat baru buka...
masuk pawagam percuma lak tu...
time tu lah Akie bersemangat + beria + excited nak pergi
Akie cuba lah minta izin kat parent Akie...tak sangka lak mereka izinkan
lepas tu Akie mula berangan-angan...
maklumlah...dah habit dan hobi Akie~
tetapi....
pada malam yang bising lagi bingit...
masa tuh semua famly Akie tengah berkumpul kat ruang tamu tengok TV...
Akie cuba tanya pasal hang out tuh..
tiba2...
mereka tukar fikiran...
time tuh Akie umpama ditelan black hole 
penat Akie merayu sampai pecah empangan air mata ni...
tapi hati mereka tetap tak lembut...
apa lagi...Akie merajuklah...
malam tuh Akie dah tekad tak nak cakap dengan parent Akie besok tapi...
last2 Akie sendiri yang cakap dengan mereka...hahaha
macam mana nak merajuk lama2 kalau hati ni tak sanggup
huh[anak 'mee tali 'ni]
nasib baik geng2 Akie ni memahami..
tapi tak pe...
Akie tahu semua ni pasti ada hikmah nya...
semoga in my future my dreams become true...
[>_<].....



huhuhu...sedih nyaaaaaaaaa.........

sad meaning happy ending~




Wednesday, 14 December 2011

# Nasib bangsa Melayu sekarang....

Assalamualaikum~

Salam ku ucapkan....
kali ni Akie nak kongsi tentang perkara yang memalukan tentang bangsa Akie sendiri...
bukan niat nak malukan bangsa sendiri tapi hakikatnya bangsa Melayu semakin melampau...
buktinya ramai bangsa lain mula tak percaya dan mengata belakang tentang orang melayu...
mengata depan pon ada...
tapi tetap tak berubah
 cuba tengok bahasa melayu sekarang ni...
MAT REMPIT...napa tak contohnya: CHONG REMPIT ataupun yang lain...
suka ke ada ayat tu...
memalukan seolah-olah kita punya bangsa memang bangga dengan gelaran tu...

pagi tadi Akie pergi tuisyen...
Akie ada dengar sendiri pengalaman Cikgu Syakrani 
masa tu dia upah orang MELAYU buat rumah dia...
tapi tahu tak ?!
mereka buat kerja sambil lewa...
semua kerja tak buat dengan sempurna...
dah asyik buat kerja bertangguh je...ada hati nak upah lebih !!haha...lawak betul !
lepas 2 Cikgu pon cerita la kat contraktor cina ni...mereka ketawa...
mereka cakap "you minta orang melayu buat ke cina...????"
"kalau melayu tak payah laaa..."
??????macam mana tu...

pernah tak dengar pepatah pasar...JANJI MELAYU....
Adoyai !!!!ni lagi satu...asal kita lewat je dari janji kte mesti orang akan cakap...
"kau ni JANJI MELAYU je..."

Akie pon tahu Akie selalu gak guna bahasa pasar tapi
tak de la suke dengan pe yang berlaku sekarang ni...
inikah perangai bangsa Melayu...???
Akie harap kita sebagai bangsa melayu yang cintakan bangsa
sama2 lah kita renung2 kan ye~






Tuesday, 13 December 2011

Warna warni kehidupan !

Assalamualaikum~

Salam ku ucapkan kepada semua pembaca...
kalau perasan Akie dah lama tak update post yerk?!
sebabnya Akie tak dapat nak RAMPAS broadband...[gelak]
kali ni Akie nak share tentang keajaiban warna ...

1.Merah
     Merah melambangkan keberanian seseorang..kadang2 ia menunjukkan sesuatu sifat seperti marah,benci,
     ataupon yang teruk sikit bunyinya iaitu PEMBENGIS...tapi ingat lah bahawa warna merah
     melambangkan percata kepada diri sendiri...be yourself...
2.Hijau
   Hijau melambangkan seorang yang baik hati ,pemurah dan soleh...hahaha...hijau juga melambangkan                              
   semulajadi dan pencinta alam semulajadi...tak heran lah kalau kita lihat seseorang yang suka warna ni  
   seorang yang tenang...
3.Biru
   Biru ye...Akie rasa biru melambangkan seorang yang dingin...cool pon okey gak...tapi mesti seseorang yang  
   bijak dan banyak ilmu.....
4.kuning
  warna ni sesuai untuk seorang yang kuat pendirian,hebat dan mempunyai ciri2 seorang pemimpin...ia juga
  melambangkan ....kaya kot...banyak wang....[gelak]

Akie dah tak da masa ni...time to BLAA....
bye...will be continue~



oleh itu hargailah warna disekeliling anda!





Wednesday, 30 November 2011

kenapa kita tak pernah bersyukur?


Salam...
Akie kembali "menggila"
kali Akie nak kongsi cerita tentang seorang manusia ni yang amat tamak
jika dilihat dari luaran dia memang PERFECT
anak orang kaya,pandai,tampan and so on ler...
tapi sayang nya dia ni tak guna akal fikirannya dengan baik...
ada ke patut dia guna kebijaksanaan dia 2 dengan memikirkan perkara yang sia-sia sahaja
dalam otaknya hanya fikirkan SEKS sahaja
kenapa???adakah itu sahaja yang boleh buat dia rasa seronok?
seronok apanya...
dah 2 dia boleh pula bangga dengan gelaran kasanova ...
manusia tak guna !

tapi pada hari semalam
dia telah menerima satu berita yang bermulanya kisah titik hitamnya
doktor mngesahkan dia merupakan salah seorang penghidap barah...
memang dia tahu yang dia mungkin akan menerima nasib yang sama 
seperti abangnya yang telah meniggal dunia 2 tahun yang lepas disebabkan barah hati...
mula2 nya Akie tak sedih bahkan rasa gembira tapi Akie
sedar yang dia pernah menjadi rakan baik Akie..
tiba2 pula rasa sedih...sedih yang amat..
Akie berharap sangat dia akan cepatkan lagi proses pembedahan...
Akie takut kehilangan dia...
Akie masih ingat lagi ketika dia marahkan Akie disebabkan Akie merajuk..
sepatutnya Akie yang marah dia...
alasannya dia rasa sunyi dan bersalah sebab buat Akie marah dan merajuk...
ketika itu Akie rasa ada baiknya dia dalam hidup Akie...
dia banyak mengajar Akie erti kehidupan tanpa disedari oleh dia...



semoga dia yang Akie kenali akan kembali menjadi Am yang Akie kenal dahulu



Tuesday, 29 November 2011

Jom Tambah Geng Blogger

Assalamualaikum~

Salam buat pembaca disayangi...
Akie rasa Akie nak cuba memperbanyakkan entri baru
cuba masukkan beberapa tips ataupun something information yang berguna
tapi kena lah banyak mendalami ilmu sikit...hehehe

Hope sesangat yang Akie akan dapat lappy sendiri
cemburunya bila orang lain ada lappy sendiri
rasa macam nak je kebas lappy mereka
dah lah cun gilerr...

Tapikan bab2 update blog ni sebenarnya amat melecehkan
tapi sebab minat tak de alasan boleh ku terima...keh3
tapi tak pelah sebab Akie tetap nak beri alasan

UPDATE BLOG MEMANG MELECEHKANNN!!!!!
     sebabnya:
1) Akie susah nak update blog

2)Akie susah nak "rampas BROADBAND" dari abah...huhuhu [keje jahat ni !]

3)Akie susah nak dapat idea nak update apa

4)Akie MALAS...senang cerita [sebenarnya ni la reason yang sebenar]

tapi tak pe Akie akan berusaha untuk dapat apa yang Akie impikan

iaitu hadiah kejayaan yang telah akie impikan
dan telah korbankan usaha2 Akie yang terbaik
akhir kata dari diriku "budak sombong"
semoga Akie akan menjadi pelajar terbaik SPM tahun 2012...
amin~




Thursday, 24 November 2011

misi mengemas RUMAH !!!

Assalamualaikum~
Salam...
Akie kembali!
Baru jer sebentar tadi akie mengemas rumah!
cuma mengambil 1 jam sahaja Akie dapat basuh
pinggan mangkuk yang penuh satu singki,
sapu seluruh rumah,
mop dan paling kelakarnya sempat masak~
hebat betul!!!!tak sangka Akie buat semua tu...

seronok gak jadi 'maid' sekali sekala
at least ia boleh dijadokan senaman tidak langsung !
Tapi sebenarnya mengemas rumah lagi2 rumah yang besar amat susah...
hanya yang tabah sahaja yang mampu menyempurnakan
Akie pon tak tahan kalau hari-hari kena kemas rumah

Lepas ni Akie akan menjalani peperiksaan penting untuk tahun depan
SPM yang ditakuti!!!
Akie dah mula tuisyen
ada gak rancang something untuk tahun depan
tak sabar nak jadi SENIOR  sebenarnya !!!
hahahahahahahahaha
tapi apa lah yang best nya kalau Akie jadi senior yang KOSONG
entah bila lah Akie nak berubah ye...
hope azam untuk tahun depan menjadi kenyataan
AMIN~

Akie chow lu~



Wednesday, 23 November 2011

nothing to do by now...

Assalamualaikum~
salam...
dah lama Akie tak berblogging..windu sesangat lak!
terasa pelik lak...hahaha![tak tahu sebab apa gelak!]
tiba2 rasa tak tahu nak tulis apa..huh~
hah!!!sebelom cuti hari tu Akie sibuk tolong Cikgu Lizam
kat bilik SPBT...
ingatkan lepas periksa akhir tahun dah tak jumpa lagi
buku teks...tapi memang tak boleh nak dipisahkan!

sekarang lak Akie sibuk pergi tuisyen kat Teroka...
budak yang sama sekolah dengan Akie cuma Angah [Haziq Miskam]jer...
tak nampak lak orang lain...
selain 2 ada Nuha[kawan Zue] dengan kakak tiri angah...
yang lain langsung tak kenal lagi2 boyz...


awal bulan disember ni kawan2 Akie dah rancang
nak hang out kat bandar...haha~bandar Segamat je kot!
Akie harap kami akan berkawan sampai ke hujung nyawa kami~ceh!!!
indahnya hubungan antara sahabat!
I love you allz!!

Cik Zue yang Terbisa...wakaka!
hanya kami2 sahaja yang paam[gurau je!]


Cik Ana giler!!!Dia sendiri yang mengaku dia gile!
sah memang gile!


Cik Nina yang TERbaik!!!!Baik ke??


Cik Pah!!!minah mereng sedunia!!!kah3


Cik Aunie si Galah!!!!Gagah gak taw!!ho3


Cik Ayu yang ayu!!!


Cik Nab the huru hara!!!ye ke?!


Cik Tkah de Itik's Mom!!!kuekk!


Cik Elia My Sis!!!

and Cik Acha..sorry no picture!!!

















Friday, 21 October 2011

Balik kampung sambut Deepavali!!!!

Assalamualaikum~
Salam
Akie kembali berbicara!
sudah lama Akie tak berblogging...ngee~
Akie baru je balik dari asrama...penat agi ni
hari 2 kat sekolah ada program peringkat daerah
Program Dakwah Haji
kteorang buat haji...caya tak?
hanya dalam 1 hari je kteorang dah jadi haji dan hajah...hahahaha
penat bertawaf,saie dan so on laa...
dah la panas terik
habis muka yang tersedia gelap jadi makin legam!
arghhh!
masa 2 Akie de jumpa Julia,Wawa,Atul,Muaz dan ramai agy r...
rindu gile kat deowang sampai tak terkata
cakap pasal Atul...boleh lak Akie lupa kat dia
walhal masa dlu2 akie memang rapat kat dia
sian tol Akie ni erk!

Baru je semalam Akie habis amik prekser Chemistry
susah gilax!!!!
tak tahu la lulus ke tidak...aduh~
naik je cuti ni prekser subjex MAMPOS
Add math!!!!
TIDAKKKKKKKK!!!!!

Adik Akie tak balik la...
pelik tol...sume orang balik napa skool dia tak balik erk
mrsm memang macam thu ke
eeiii...tak best nye...
Paan beli henset baru..mana adil!!!
enset orang tak beli lak!!!
BENCI GILEWWW!!!
akak nak jugak...ni yang nak mogok
Abah tak adiiillllllllll!!!!

Saturday, 8 October 2011

Aku Dilema!!!!

Assalamualaikum~
MOHAMMAD AMIRUDDIN AHMAR MOHD SHAH
nama yang pernah bertakhtar di hati ni
lelaki yang pernah aku sayang sepenuh hati
lelaki ni juga yang telah kecewakan hatiku
apa salah aku...
jika betul kau sayang kat aku 
kenapa kau sanggup buat macam thu...
kau tahu tak kalau kau tak lakukan maybe sampai 
sekarang mungkin kita masih bersama...
tetapi kerana itulah aku tak dapat menerima kau lagi
dalam hidup ni
wakaupun hakikatnya aku munkin ada sedikit
lagi perasaan sayang pada kau
tapi hati tak rela
tak rela jika kau sendiri tak berubah
perubah lah Am
aku sayang kat kau
andai kau tak mahu berubah juga
maybe kau akan bernasib seperiti Abang Az 
dan Abang ku yang TERsayang..Zaroel
Zaroel mesti sedih kalau dia tahu kau masih macam ni...
Am~
plez dengar nasihatku ni...
jika betul kau sayang aku
BERUBAHlah~

Year End Ezam Is Coming Soon ~

Assalamualaikum~
Salam...
long time sudah Akie tak update blog bengong ni...
terasa rindu lak..ceh !
tak lama lagi dah  nak prekse akhir tahun...
Akie belum agy study..ku3
camne la nak dapat keputusan yang cemerlang
asyik berangan je lebih....ahack!!!!

target kali ni Akie nak
BM
SJ
PI
BIO
AAAAAAAA!!!!!
hahahahaha.....yang lain tu no komen r...
takut nak target sebenarnye,,,,
study tak ade hati nak A !
hahaha

Saturday, 17 September 2011

PECIPTA 2011 is the best!

Assalamualaikum~
Salam~
Dah lama Akie tak menaip...
pada tanggal 19 bulan Sept 2011 dan 20,21,22...
kami krew inovasi SUKSES bergerak untuk berjuang di medan peperangan
yang sungguh sadis...
antara ahli tenteranya ialah CIK AKIE ,Rozana dan Hidayah (Defender yang membawa senjata BENDI)
kemudian penjaga kiri ialah Nina,Mizan dan Nana
yang membawa senjata yang tersendiri iaitu (HIBISCUS)
penjaga belah kanan lak ialah Najwa, Khai dan Alisha senjata yang memedihkan mata (CHILLY!)
dan akhir sekali adalah krew lelaki...
Hafiz,Zainol dan Zaim yang membawa mesin peluru memandu jenis (ONION PELLER)
lokasi kami adalah tempat yang sesak
KLCC!!!
kalau tak tahu kat mana baik tak payah jadi rakyat Malaysia...

Sebenarnya tujuan kteowang kat KLCC bukan nak berperang
tapi nak bertanding pertandingan inovasi...
anjuran PENCIPTA 2011 Uitm Shah Alam...
perjalanan kami memang memenatkan tapi yang pasti amat
mrnyeronokkan sebab semua yang ada kat dalam van sporting BELAKA!

kami menginap kat asrama Uitm Shah Alam (kolej Mawar)
bilik boleh tahan...sume
biaalah kalu asrama lama dah tak berpenghuni...
macam 2 dirakamkan di fikiran,....
tak usah lah nak bayangkan

Hari first tak de aktiviti sangat
sume makan malam dan bincang tentang preparation...
hari ke2 penat sikit sebab petang 2 kena siap kan booth...
ingatkan orang sana dah siapakan
rupa2nye hampeh
dah lah kene kongsi meja dengan HIBISCUS
kerusi pon tak de~
huh!

Dan akhirnya kami pulang dengan kejayaan yang agak memuaskan hati...
HIBISCUS dapat anugerah GOLD!
OKRA,CHILLY dan ONION dapat SILVER...
huhuhuhu
kejayaan yang besar buat sekolah....
bangga nya CIk Akie...
Tapi OKRA masih perlu berjuang untuk kat Sepang lak
kali ni tido kat Hotel Empress,Sepang
WOHOO
Wish we OKRA can back with GOLD !!!
FIGHTING !!!


Ni gambar diambil masa singgah kat R n R


Pose kat depan dewan KLCC~
tak de tempat duduk tu yang duduk bersila kat lantai...
mewah tapi miskin..
pe tuh??!!


berkelah kat luar KLCC sambil makan KFC free~
orang bagi kita amek erk !?


ni lah bebudak OKRA...SEpang!!!Wait 4 us!!!
(Ana,Cik Akie,HIdayah)


Akie nak terbang!WOSHHH !!!


sebelah ni Nenda Akie..Cute tak dye?


Akie haus...minum dulu ya...~




Nina n Cik Akie...
Fwen 4 eva!
luv u BONDA!!!!


Oopps !!!
Keju !!!!
ceh~







                                                                                                                               Tamat Sudah ~







Sunday, 4 September 2011

Beraya di kampung,,,PAHANG! HERE I COME !!!!

Assalamualaikum~
Salam~
kembali Akie di sini 
menaip sesuatu....
SELAMAT HARI RAYA



buat semua umat islam di dunia ni
tahun ni Akie akan beraya di kampung
Simpang Pelangai,Pahang
dekat rumah arwah onyang!
Ramai sedara datang...
first man is Pak Long Shah Alam
then Family Pak Tam..
baru lah Family Akie..Mak Cik Family
malam 2 pulak family Pak Tih dengan family Pak Long lak datang..
meriah!!!!!


korang semua nati datang lah kat rumah Akie
Segamat Town~


ni Akie saje nak selit kan pic ni...
time ni Akie dan sedara mara yang lain baru jer 
pergi ziarah kubur ....
Tahun ni Akie punya baju warna purple and kuning~
dua2 baju mak Akie yang pilih...
pirple 2 memang lah lawa tapi Akie tak minat sangat lah yang warne kuning 2...
tak berkenan...macam baju uwan jer...

tapi bila dah pakai 
tak de lahteruk sangat...ok lah 2..
cantik gak mata ni memandang

ni pula gambar Akie masa raya ke 3...
warne purple~
love it!









Nak tahu tak ???????
duit raya tahun ni lah paling banyak..
jangan tanya mana dapat~



luv u!